Отидете към основна версия

1 058 0

На петък 13 падна кабинетът в Япония

  • йошихико нода-
  • япония-
  • правителство-
  • петък 13
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Япония остана без правителство след като днес всички министри подадоха оставки по искане на премиера Йошихико Нода, предаде Блумбърг.
Стъпката на Нода е продиктувана от неговото желание да получи подкрепата на опозицията за провеждането на необходимите реформи на фона на кризата в САЩ и задълбочаващите се дългови проблеми на ЕС, коментира „Дау Джонс“.
Според спекулации на японските медии ще бъдат сменени петима министри.  Най-важните от тях са военния, правосъдния и държавния секретар. Анализатори очакват постът на вицепремиер да бъде зает от лидерите на управляващата партия Кацуя Окада. Той минава за един от флагманите за повишаване на данъците и намаляване на дълговото бреме. За фундаменталистките си принципи той е известен като „Mr. Clean”.  
Окада ще бъде натоварен да отговаря за реформата на социалното осигуряване и данъчните системи. По този начин министър-председателят Йошихико Нода се опитва да прехвърли на него отговорността за провеждане на политиката за повишаване на данък върху потреблението.
Американските агенции отбелязват, че правителствените промени в Страната на изгряващото  слънце стават в навечерието на обиколката на финансовия секретар на САЩ Тимъти Гайтнър в Азия.
Токио обаче е поставено под натиска на Вашингтон, който цели да изстиска ключовите приходи на иранската петролна индустрия.
Приетите на 31 декември санкции имат за цел да засилят напрежението върху Техеран, който според Съединените щати разработва ядрени оръжия. Властите в Ислямската република обаче отхвърлят тези твърдения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Петък 13 е

    Денят Петък, 13-и е наричан още „черен петък“, от незапомнени времена досега продължава да предизвиква у много хора неясното усещане на ...
    13.01.2012
    2 927
    3
  • Япония отряза петрола от Иран

    Япония ще предприеме конкретни мерки, за да намали енергийната си зависимост от Иран и ще съкрати вноса на суровината от мюсюлманската страна, заяви ...
    12.01.2012
    1 222
    0
  • Токио с притеснения за слабото евро

    Японският министър на финансите Джун Азуми изрази безпокойство от силното понижение на курса на еврото спрямо йената, причинено от дълговата криза ...
    06.01.2012
    850
    0