Last news in Fakti

6 Януари, 2012 14:24 839 0

Токио с притеснения за слабото евро

  • япония-
  • евро-
  • долар-
  • азуми
Токио с притеснения за слабото евро - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Японският министър на финансите Джун Азуми изрази безпокойство от силното понижение на курса на еврото спрямо йената, причинено от дълговата криза в Европа, предаде Ройтерс.

Притесненията на Токио идват на фона на насрочената за следващата седмица среща на Азуми с финансовия министър на САЩ Тимъти Гайтнър.

Европейската единна валута в момента струва под 100 йени, което е исторически минимум за последните 10 години. Това намалява стойността на приходите, получавани от японските компании от Еврозоната, когато те ги обръщат в йени.

Необходими са твърди действия под ръководството на Франция и Германия, за да се изгради защитна стена срещу разпространението на тази криза, недвусмислено призова Дзун Адзуми ЕС да приложи мерките, гласувани на срещата на високо равнище на ЕС в началото на декември.

Финансовите анализатори отбелязват, че изявленията на Азуми не трябва да се приемат като сигнал за намеса на Централната банка на Страната на изгряващото слънце. Токио следи основно за курса на йената спрямо американския долар.

Япония вече изля на пазарите 9,09 трл. йени през последния месец, за да спре поскъпването на йената спрямо долара, за да защити своя експорт.

На предстоящата на 12 януари визита на Гайтнер в Токио няма да обсъжда едностранната намеса на пазарите, а двете страни ще се фокусират върху сътрудничеството на двете страни в подкрепа на растежа на световната икономика и налагането на санкции на Иран заради ядрените амбиции на режима на аятоласите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА