Last news in Fakti

12 Януари, 2012 09:48 1 216 0

Япония отряза петрола от Иран

  • япония-
  • иран-
  • петрол-
  • сащ
Япония отряза петрола от Иран - 1
Двамата финансови министри. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Япония ще предприеме конкретни мерки, за да намали енергийната си зависимост от Иран и ще съкрати вноса на суровината от мюсюлманската страна, заяви финансовият министър на страната на изгряващото слънце. Изявлението на Юн Азуми дойде след среща с американския държавен ковчежник Тимъти Гайтнър.

Финансовият министър на САЩ натиска Китай и Япония да подкрепят по-строги санкции срещу Иран и нефтената й индустрия. Причината е спорната ядрената програма, разработвана от Техеран.
Пекин обаче не е склонен да промени отношението си, както направи Токио.

Все пак, през последните пет години Япония е намалила количеството на петрола, внесен от Иран. 
„Искаме да предприемем планирани и конкретни действия за намаляване на този дял, който в момента е 10%“, заяви министърът.

Япония е вторият по-големина потребител на иранския петрол. Токио призова арабските страни да увеличат износа си, за да се избегнат кризи.

Островната държава има огромна нужна от енергийни доставки след природното бедствие и ядрената катастрофа от миналата година.

„Работим много тясно с Европа, Япония и съюзниците ни по света, за да увеличим значително напрежението върху Иран“, заяви Тимъти Гайтнър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА