Last news in Fakti

13 Януари, 2012 09:53 1 053 0

На петък 13 падна кабинетът в Япония

  • йошихико нода-
  • япония-
  • правителство-
  • петък 13
На петък 13 падна кабинетът в Япония - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Япония остана без правителство след като днес всички министри подадоха оставки по искане на премиера Йошихико Нода, предаде Блумбърг.
Стъпката на Нода е продиктувана от неговото желание да получи подкрепата на опозицията за провеждането на необходимите реформи на фона на кризата в САЩ и задълбочаващите се дългови проблеми на ЕС, коментира „Дау Джонс“.
Според спекулации на японските медии ще бъдат сменени петима министри.  Най-важните от тях са военния, правосъдния и държавния секретар. Анализатори очакват постът на вицепремиер да бъде зает от лидерите на управляващата партия Кацуя Окада. Той минава за един от флагманите за повишаване на данъците и намаляване на дълговото бреме. За фундаменталистките си принципи той е известен като „Mr. Clean”.  
Окада ще бъде натоварен да отговаря за реформата на социалното осигуряване и данъчните системи. По този начин министър-председателят Йошихико Нода се опитва да прехвърли на него отговорността за провеждане на политиката за повишаване на данък върху потреблението.
Американските агенции отбелязват, че правителствените промени в Страната на изгряващото  слънце стават в навечерието на обиколката на финансовия секретар на САЩ Тимъти Гайтнър в Азия.
Токио обаче е поставено под натиска на Вашингтон, който цели да изстиска ключовите приходи на иранската петролна индустрия.
Приетите на 31 декември санкции имат за цел да засилят напрежението върху Техеран, който според Съединените щати разработва ядрени оръжия. Властите в Ислямската република обаче отхвърлят тези твърдения.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА