Отидете към основна версия

4 406 19

НАТО: САЩ и Турция спешно да преговарят за Сирия

  • нато-
  • сащ-
  • турция-
  • африн-
  • маслинова клонка-
  • йенс столтенберг
Снимки: БТА/АР

НАТО призовава САЩ и Турция да започнат преки преговори за решаване на проблема с турската военна операция срещу кюрдски сили в Сирия. Това заяви в Мадрид генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Столтенберг се срещна с испанската министърка на отбраната Мария Долорес де Коспедал и приветства плановете на страната за значително увеличаване на инвестициите в отбраната, се казва в съобщение на сайта на НАТО.

Столтенберг похвали значителния принос на Испания в Северноатлантическия съюз - за многонационалната бойна група в Латвия, за укрепване на сигурността в Афганистан, включително с допълнителни военни за мисията "Решителна подкрепа", и в обучението на иракската армия. Испания е домакин на кораби със системи за противоракетна отбрана във военноморската база в Рота, отбеляза той.

По-рано генералният секретар посети Центъра на НАТО за въздушни операции в Торехон и се срещна с премиера Мариано Рахой и с външния министър Алфонсо Дастис Кеседо.

Испания и НАТО обсъдиха външната намеса в референдума в Каталуния и в други процеси в света, каза пред журналисти Столтенберг.

"Смятаме, че на пропагандата трябва да се отвръща не с пропаганда, а с истина, която да се разгласява широко и открито. За ситуацията в Каталуния, подчертавам, че това е вътрешна работа на Испания", добави той в отговор на въпрос на западни журналисти за предполагаемата намеса на Русия в референдума в Каталуния.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: