Отидете към основна версия

2 859 4

Русия: Удар срещу Иран ще е катастрофа

  • русия-
  • иран-
  • война-
  • ядрена енергетика-
  • сащ

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че западна военна интервенция в Иран ще е „катастрофа”. Евентуална атака ще предизвика огромни бежански вълни, които ще разпалят религиозна война в Близкия изток между сунити и шиити, твърди руският дипломат №1, цитиран от Би Би Си.
Израел пък заяви, че е твърде далеч каквото и да е решение по отношение на Иран.

Междувременно иранският първи дипломат Али Акбар Салехи, който е на посещение в Истанбул, даде да се разбере, че следващите преговори по ядрената програма на Иран вероятно ще се домакинстват от Турция.

Британското външно министерство реагира с позиция, че все още няма точни дати и планове за нова такава среща. Това ще стане, когато Техеран обяви готовност да отговори на писмото на върховния представел по външната дейност на ЕК – баронеса Аштън, с което се настоява за преговори, но с предварителни условия.
Междувременно международната общност ще увеличи натиска върху Иран чрез законни и мирни санкции, предупреди Лондон.

Докато икономическият обръч над Техеран се затяга, нараства напрежението Израел – Иран от една страна и САЩ- Иран от друга. Те пък разпалват опасенията, че може би войната не е далеч.

На фона на тази сложна картина Лавров предупреди, че всеки удар срещу Техеран ще е равносилен на катастрофа и ще предизвика „ефект на доминото”.

Последните преговори между Иран и шестте световни сили – САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Русия и Германия – се проведоха миналата година и не доведоха да съществени промени.

Причина за разговорите е ядрената програма на Иран, която поражда подозрения.

Западен дипломат, цитиран от Би Би Си, е на мнение, че Иран е по-заинтересован от пропагандата, отколкото в преговорите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Иранската криза води до $200 за барел?

    До $200 за барел може да скочи петролът на международните борси при задълбочаване на иранската криза, вещаят мрачно бъдеще анализатори. Те припом ...
    24.01.2012
    3 151
    4
  • Русия се готви за война срещу Иран

    Русия не изключва вероятността да участва във военен конфликт, какъвто може да избухне в резултат на евентуално нападение на Израел и САЩ срещу Ира ...
    16.01.2012
    9 629
    44