Last news in Fakti

16 Януари, 2012 13:43 9 583 43

Русия се готви за война срещу Иран

  • иран-
  • русия-
  • сащ-
  • израел

Русия не изключва вероятността да участва във военен конфликт, какъвто може да избухне в резултат на евентуално нападение на Израел и САЩ срещу Иран, който отказва да прекрати работата по ядрената си програма. Според в. „Независимая газета“   руският Генщаб разработва план за мащабни учения предвид подобна вероятна атака.

За разлика от предишните години маневрите под общото название „Кавказ 2012“ ще бъдат стратегически, а не оперативно-тактически. По информация на изданието тези учения ще бъдат главното събитие за руската армия тази година.

Ученията „Кавказ 2012“ ще бъдат по-мащабни отпреди и техните условия ще бъдат максимално близки до военно-политическите реалности в света днес. Руските военни ще изхождат както от възможността за война срещу Иран, така и от вероятните конфликти в района на Каспийско море и Южен Кавказ.

Според ръководителя на Центъра за военно прогнозиране полковник Анатолий Циганок подготвителните мероприятия за учението са започнали по-рано във връзка с изострянето на ситуацията в Персийския залив. На военните им предстои да отработят възможните действия, в случай че във войната с Иран бъдат въвлечени постсъветските страни от Южен Кавказ.

Друг руски експерт, президентът на Академията за геополитически проблеми генерал- полковник Леонид Ивашов, също е убеден, че въпреки плановия характер на ученията те най-вероятно ще бъдат коригирани предвид военно-политическата обстановка в Кавказкия регион.

Междувременно ситуацията около Иран става все по-напрегната. Вашингтон и Лондон прехвърлят бойни кораби в Персийския залив. Западът открива петролен фронт срещу Иран, а спецслужбите подновиха лова на ирански ядрени специалисти. Миналата седмица беше убит сътрудник на центъра за обогатяване на уран в Натанц.

За сериозността на ситуацията говори и фактът, че Русия и САЩ са обсъждали въпроса за Ормузкия проток, след като Иран заплаши да го блокира. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков и американският дипломат в Русия Шейли Гуолтни са провели разговори за ситуацията с проливите.

Въпросът за Ормузкия пролив, един от ключовите морски пътища за транспорт на нефт от Персийския залив, се обостри на фона на проведените от Иран учения и стрелби с нови ракети с голям обсег на действие. Иранските военни декларираха,че ще блокират протока, ако западните страни наложат санкции върху износа на петрол от държавата.

Страните от ЕС постигнаха „принципно споразумение“ да забранят вноса на нефт от Иран.
Решението за налагане на петролно ембарго може да бъде взето реално на 30 януари на заседанието на Съвета на ЕС на равнище външни министри.


В същото време надеждите за мирно урегулиране на проблема изглежда засега не са изгубени. Вчера беше съобщено, че САЩ и Израел са отложили планирани големи учения, за да не нагнетяват напрежение в региона.

За намеренията на САЩ и Израел да проведат тази година най-големите съвместни учения беше съобщено през ноември от помощника на американския държавен секретар Андрю Шапиро, припомня NEWSru. Беше заявено, че в ученията ще участват над 5 000 американски и израелски войници, които ще отработват тактиката в сферата на противоракетната отбрана.

От своя страна израелските военни заявиха, че ученията са насочени към отработване на взаимодействието при отразяване на ракетен обстрел на израелската територия от страна на Иран и други неприятелски на Израел държави.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ошжш

    2 0 Отговор
    въпрос на време е.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Атанас Велики

    0 1 Отговор
    Айде по-смело! Отрежете им крилцата на тия ислямисти! Ще се съобразяваме ние с некви пущиняци! Я да гризат дървото!
  • 4 Остап Бендер

    2 1 Отговор
    само за ваше сведение, Русия се готви да воюва НА СТРАНАТА НА ИРАН! а не СРЕЩУ него! ако не ми вярвате на мен, питайте бате гугъла! ;)))))

    Атанасе, какво са ти направили иранчане?!? хората си работят, развиват си страната, развиват икономика, развиват енергетика, а САЩ и евреи им се месят! много правилно са постъпили, че блокираха протока!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Фифи

    1 1 Отговор
    Дреме ми на фара за иранците ама станае ли патакламата бензина у нас ще стане 5 лева за литър е тогава ще ви питам оти ручахме американските жабета!!!
  • 7 Атанас Велики

    1 0 Отговор
    Какво са ми направили? Ами 1во те са ислямисти! Ако не реагираме и те си създадат атомно оръжие, това ще е ислямски ренесанс! Целия ислямски свят ще ликува! А те са болна, измислена, и никому ненужна култура! Закърняла работа! Човечеството няма време за такива глупаци! Аз съм християнин и смятам, че трябва да им се счупи гръбнака! Това е мое мнение! Не искам да ви го натрапвам, не съм радикален, просто предполагам как ще се развият нещата! Иначе нямам нищо против който и да е народ и която и да е раса, стига да не спъват!
  • 8 Атанас Велики

    0 2 Отговор
    Днес ще си създадат атомно оръжие, утре ще решат, че трябва да възстановят Персия! Нали ви е ясно кви болници са тия!
  • 9 Атанас Велики

    0 2 Отговор
    А пък ако атомно оръжие попадне при терористи, които иранците спокойно си спонсорират, не ми се мисли! По-добре се да изберем по-малко зло!
  • 10 Атанас Велики

    1 2 Отговор
    А пък ако атомно оръжие попадне при терористи, които иранците спокойно си спонсорират, не ми се мисли! По-добре се да изберем по-малко зло!

    Коментиран от #28

  • 11 ВИП АМГ

    1 0 Отговор
    arabelite sa za tvarda raka inache nadigat glava i trebva tepanie.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 .......

    2 1 Отговор
    СУПЕР. ИДЕАЛНО.
    СКОРО ВОЙНА НЕ Е ИМАЛО.
    ПОЧНА ДА МИ СТАВА СКУЧНО.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Остап Бендер

    1 0 Отговор
    Атанасе! Българин вика: нека американци заедно с евреи изтрепят иранци, щото са ислямисти! и кой е болния тук?!? ама иначе не си расист, нали?!? а това че спонсорират терористи - това пък откъде дойде?!?! досега иран не е навредил на никой, най-голямата им грешка е че станаха силно държава в региона и не приемат заповеди от вашингтон
  • 17 Атанас Велики

    0 1 Отговор
    Къде съм казал да ги трепят? Нека НАТО да ги нападне и да им излови всички ядрени специалисти и толкова! ТОва е достатъчно да се пречупи идеята за велика Персия и велик ислямски свят! Превантивно! Днеска са безобидни, утре не са! Нямат право на ядрено оръжие! Тва е! Нарушава се баланса, да не говорим че е в близост до Европа и най-вече до нас!
  • 18 аноним

    0 0 Отговор
    а Китай - какво е мнението на поднебесните , те не са за подценяване , дори напротив
  • 19 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    До болка познатата ни "международна общност" състояща се от САЩ, Англия и Израел се кани да открадне и иранските нефтени кладенци.
  • 20 Някой_Някой

    2 0 Отговор
    айде поредната война чрез която ще се облажат няколко човека, а народа на Иран ще страда с векове .... поробен финансово както нас ...
  • 21 руснака

    2 0 Отговор
    е Атанасе! да беше казал така от началото! само НАТО и еврей да ги атакуват, само да им избият учените, само да им унищожат атомните електроцентрали! то това не е трепане! неееееее!!! това е в името на мира! нека да избият още 1млн души (както стана в ирак), ама това е в името на мира! иранския петрол въобще не им трябва на американците! и въобще не искат да унищожат държава със силно влияние!
    ако не знаеш, ЕС и сащ вече са признали, че иран НЯМА атомно оръжие и че не го разработва!!!!! вземи да почетеш малко по темата преди да пишеш глупости! а расисткото ти отношение към ислямисти просто нямам думи с което да го коментирам! ислямисти са тоооооолкова враждебни настроени, че христяни трява да ги унищожат! и кой е враждебния в този случай?!?! ислямисти?!?!?
  • 22 Атанас Велики

    0 3 Отговор
    Не съм расист бе ! Ако ще швед да е и да мюсюлманин, пак няма да ми е приятен! Честно казано предпочитам да ги нападнат и да ги разбият, отколкото да си помислят, че са победили целия свят и Алах им е помогнал! Не ти ли е ясно как мислят тия радикали? Аз гледам в по-далечно бъдеще! Не за 10-20 години, а за 40-50 примерно! Щом дават повод и не са агънца, значи си го заслужават!

    Коментиран от #29

  • 23 Атанас Велики

    0 2 Отговор
    И аз съм руснак като тебе! Не забравяй на какво са способни фундаменталистите в Русия! Само с твърда ръка могат да се спрат! Като се чувстват силни, са много опасни, но като им се подкастрят крилцата на бързо и стават агънца и те! Такъв е живота просто! Борба! Ако ги оставим, те ще ни притискат и едва ли ще са по-милосърдни от нас, съдейки по всички зверски терористични актове из целия свят!
  • 24 руснака

    3 0 Отговор
    откъде го измисли, че са радикални? някой да са нападнали през последните 50 години? искаш ли списък с държави унищожени през последните 50 години от НАТО??? и все още твърдиш, че НАТО са "добрите"??? ние христяни си имаме атомни електроцентрали, откъда накъде ще решаваме дали мюсюлманите да ги имат??? защо трябва да са "агънца"?!? това е независима държава, която си има правителство, което решава какво да правят в родината си! ти не гледаш в бъдеще, ти гледаш CNN и BBC
  • 25 Атанас Велики

    0 3 Отговор
    Тебе кво ти дреме толкова за Иран? Може и да имат добри намерения, може и англечета да са, но все пак, ние трябва да се подсигурим! Просто са избрали прекалено голям залък! Независима държава са, но всички трябва да се съобразяват! Абсолютно незаконно е да придобиват атомно оръжие според световните договорености! Ако искат мир, трябва да пускат свободно западни наблюдатели, та да ги следят, но аз смятам че и това не е достатъчно и просто трябва да се спре цялата програма! Ако искат АЕЦове, да си ги купят от Русия!
  • 26 Атанас Велики

    0 3 Отговор
    Тебе кво ти дреме толкова за Иран? Може и да имат добри намерения, може и англечета да са, но все пак, ние трябва да се подсигурим! Просто са избрали прекалено голям залък! Независима държава са, но всички трябва да се съобразяват! Абсолютно незаконно е да придобиват атомно оръжие според световните договорености! Ако искат мир, трябва да пускат свободно западни наблюдатели, та да ги следят, но аз смятам че и това не е достатъчно и просто трябва да се спре цялата програма! Ако искат АЕЦове, да си ги купят от Русия!
  • 27 Атанас Велики

    0 1 Отговор
    И съм дълбоко убеден, че тия не са направили нищо, защото не могат, не че не искат!
  • 28 onitbg

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Атанас Велики":

    @10 Ако не ти плащат за глупостите които пишеш значи си забележително тъп......
  • 29 onitbg

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Атанас Велики":

    @22 Със сигурност не си расист......просто си до болка ограничен ......я се виж в огледалото!
  • 30 СССР

    1 0 Отговор
    помнете какво ви казвам останаха само сирия и иран след това кръгът се затваря и тогава вече ще нападнат русия това е главната им цел-ресурсите за това се водят войните за да сложат ръка на ресурсите било то диаманти нефт или др.коя е страната с най много ресурси в света вия ще сте поредния полигон за нападение с/у русия вас ще ви исползават американците както и европейците за които ако стане напечено просто ще се истеглят зад окаеана а вия къде ще отидете и не очаквайте повече милост и прошка от руснаците
  • 31 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    Abe Rusiq 6e napadat... Nali v Rusiq 6te si s4upat zubite i te mnogo dobre go znaqt! Qdreniq potencial na stranata 6e ostane osnovniq za6titnik na granicite! Oba4e tva 4e v EU sled 40-50 godini 6te ima mnogo silno islqmsko prisustvie (blagodarenie na prirusta na emigrantite) e fakt! Taka 4e az si se pritesnqvam za na6ta rodina! Ako islqmizma procuftqva, nai-veroqtno tova 6te ni zasegne vsi4ki! Iran bezsporno e islqmska durjava, koqto ima jelanie da napravi taka, 4e nikoi da ne i se mesi v ne6tata, strahuvaiki se ot qdren udar! Suvsem spokoino moje da stane ko6er na silniq islqm! Nezabravqite, 4e islqma ni e ma4kal vekove nared! A na6te saiuznici (NATO), ne sa ni napravili ni6to lo6o na nas! Ako tova e tqhnoto re6enie, nie kato tehni saiuznici, tr da gi podkrepim!
  • 32 ханибал

    1 0 Отговор
    Да ги изтрият от лицето на земята промити мозъци
  • 33 боби

    0 0 Отговор
    русия ще помогне на иран ,толкова колкото помогна и на сърбия
  • 34 Атанас Велики

    1 0 Отговор
    За Русия, Сърбия е много по важна и любима страна от умрелия Иран! Боли ги фара за тия! Самите руснаци са изгубили много сили за спрелите мюсюлмани!
  • 35 Атанас Велики

    1 1 Отговор
    На руснаците им е пределно ясно за целия си опит какъв брак са всичките закърняли ! Как 2,5 милионен Израел, разкъса 100 милиони те арабски сили! На тия диваци им дай лък и ятаган и тогава стават, иначе за днешните действия си трябва акъл, а не сутрешни молитви, докато ти унищожават цялата прекрасна авиация!
  • 36 руснака

    2 0 Отговор
    за Русия е важно ситуацията около Иран, не само заради руските интереси в региона, но и за да спрат агресията на сащ. По време на Сърбия, Русия беше много по слаба, сега е съвсем друга ситуация. Като пример: пентагон 5 години финансираше и обучаваше грузински войници, наели са няколко хиляди наемни убийци от целия свят, а руските войски в рамките на 5 дена са унищожили цялата им армия. Продължавайте да гледате простотии по ТВ-то и си правете изводи за "най-силна армия в света".
    Атанасе, а ако нашите съюзници са престъпници?!? също трябва да ги подкрепим и престъпленията им?!? явно това си е българската черта! преди 70 години вече подкрепяхте Хитлер! сега подкрепяте НАТО при извършване на същите престъпления! браво! евала!
  • 37 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    И какви точно са им интересите? Да влезнат в конфлик с най-силния военен блок в света заради ИРан?!?! Хаха! Тва няма как да стане! Не се заблуждавай, че руснаците са ангелчета! И тяхното влизане в Грузия не беше от най-законно обоснованите, но според мен си беше правилно! Въпрос на гледни точки е! Погледни например Корея... Южна Корея е икономическо чудо и е една от най-развитите държави в света... Северна - пълна мизерия! Иран е най-големия износител на природен газ след Русия! За Русия би било изгодно тази държава да изпадне в криза, а военни действия в кавказкия регион биха дали тласък на руската военна промишленост и на цялата икономика! Не се притеснявай за безопасността на Русия! Имаме си достатъчно балистически ракети, та да унищожим целия свят, тамън няколко пъти! Никой няма да ни закачи! За Русия е по-важно да си е партия с НАТО и ЕС, отколко да е партия с Иран! Умръзна им на руснаците постоянната изолация! Прави са мнозинството (НАТО и ЕС).
  • 38 Атанас Велики

    0 0 Отговор
    И какви точно са им интересите? Да влезнат в конфлик с най-силния военен блок в света заради ИРан?!?! Хаха! Тва няма как да стане! Не се заблуждавай, че руснаците са ангелчета! И тяхното влизане в Грузия не беше от най-законно обоснованите, но според мен си беше правилно! Въпрос на гледни точки е! Погледни например Корея... Южна Корея е икономическо чудо и е една от най-развитите държави в света... Северна - пълна мизерия! Иран е най-големия износител на природен газ след Русия! За Русия би било изгодно тази държава да изпадне в криза, а военни действия в кавказкия регион биха дали тласък на руската военна промишленост и на цялата икономика! Не се притеснявай за безопасността на Русия! Имаме си достатъчно балистически ракети, та да унищожим целия свят, тамън няколко пъти! Никой няма да ни закачи! За Русия е по-важно да си е партия с НАТО и ЕС, отколко да е партия с Иран! Умръзна им на руснаците постоянната изолация! Прави са мнозинството (НАТО и ЕС).
  • 39 руснака

    1 0 Отговор
    за кое мнозинството ми говориш? ти глобус виждали ли си изобщо?!? ако в иран има война, Русия ще загуби инвестициите си в Иран, сащ ще има достъп до газови и петролни находища + ще контролира протока. това ще даде ново развитие за набуко, а това ще повлияе върху руския Южен поток..... да продължавам ли??? или накрая ще вземеш се пак да почетеш малко?
    а попринцип, ти в коя година живееш, че ми говориш, че "ще даде тласък на руска военна промишленост и икономика"?!? ти наясно ли си с днешната руска военна промишленост и икономика? щото явно не си!
    ЕС и сащ не могат да победят Русия от вън, затова отчаяно се опитват да повторят същия специнарий от Украйна и Грузия - оранжеви революции. ама явно и с това не си наясно.... За Русия е по важно на първо място да отстоява собствените си интереси, на второ място - да има справедливост и законност! Пък за "изолираните руснаци" - просто ми е смешно да го коментирам!!!
    А какво ще кажеш, че в Иран ще избият още 1млн души? че ще извършат международни престъпления? престъпления срещу човечеството? че НАТО ще краде от народа на Иран? или за теб е по-важно да си със "силните"? това си има название - подмазвач!!! аз не съм от подмазвачите, аз съм ЗА закон и справедливост
  • 40 Легионер

    0 0 Отговор
    „Ако сте обикновен човек, то вие може да се подготвите за война, придвижвайки се в селски район, но сте длъжни да вземете и оръжие със себе си, тъй като навсякъде ще бродят орди от гладуващи." Хенри Кисинджър

    http://stahlhelm-wse.narod.ru/KisingerBG.html
  • 41 Николай Николов

    1 0 Отговор
    Zdraveite,az licno sum protiv voinata v Iran-spored men tupite Amerikanci da si gledat Amerikata zashtoto tam sa zbirshtina ot nacii,malko li im beshe na 11.09 ,jalko ce tam zaginaha nevinni hora-ako prodaljavat da se pravyat pak na veliki i da zagrabvat darjavi s nahodishta na cerno zlato - shte si specelyat oshte negativi i to ot cyal svyat.Za men tova e edna tupa,prokajna strana.
  • 42 edin

    0 0 Отговор
    Аз съм за война, обаче по-скоро само за сваляне на ахмад-неджо - поредния психопат седнал на измислен трон!
  • 43 дагоеба

    0 0 Отговор
    Никакава война Америка пак ще засили военната си индустрия безработицата в Сащ ще се намали драстично петрола ще стане 250 долара барела Сащ пак ще печелят Европа начело с България ще го издуха здраво........и мога още да си пиша,а Ахмадинеджад ще си го свалят сами.