Last news in Fakti

18 Януари, 2012 19:23 2 812 4

Русия: Удар срещу Иран ще е катастрофа

  • русия-
  • иран-
  • война-
  • ядрена енергетика-
  • сащ

Руският външен министър Сергей Лавров предупреди, че западна военна интервенция в Иран ще е „катастрофа”. Евентуална атака ще предизвика огромни бежански вълни, които ще разпалят религиозна война в Близкия изток между сунити и шиити, твърди руският дипломат №1, цитиран от Би Би Си.
Израел пък заяви, че е твърде далеч каквото и да е решение по отношение на Иран.

Междувременно иранският първи дипломат Али Акбар Салехи, който е на посещение в Истанбул, даде да се разбере, че следващите преговори по ядрената програма на Иран вероятно ще се домакинстват от Турция.

Британското външно министерство реагира с позиция, че все още няма точни дати и планове за нова такава среща. Това ще стане, когато Техеран обяви готовност да отговори на писмото на върховния представел по външната дейност на ЕК – баронеса Аштън, с което се настоява за преговори, но с предварителни условия.
Междувременно международната общност ще увеличи натиска върху Иран чрез законни и мирни санкции, предупреди Лондон.

Докато икономическият обръч над Техеран се затяга, нараства напрежението Израел – Иран от една страна и САЩ- Иран от друга. Те пък разпалват опасенията, че може би войната не е далеч.

На фона на тази сложна картина Лавров предупреди, че всеки удар срещу Техеран ще е равносилен на катастрофа и ще предизвика „ефект на доминото”.

Последните преговори между Иран и шестте световни сили – САЩ, Великобритания, Китай, Франция, Русия и Германия – се проведоха миналата година и не доведоха да съществени промени.

Причина за разговорите е ядрената програма на Иран, която поражда подозрения.

Западен дипломат, цитиран от Би Би Си, е на мнение, че Иран е по-заинтересован от пропагандата, отколкото в преговорите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 империалист

    1 1 Отговор
    Хей,световни лидери-стига сте шумяли излишно за тия смотани,откачени попчета,те са си чиста гола вода,
    а вие само им надувате мускулите и мераците с
    многото си говорене за тях!
    Хайде-почвайте ги най-сетне и ликвидирайте най-после
    тоя проблем"иранската мирна ядрена програма".....
    Всъщност-какво си мислят тия болни мозъци-че могат да си
    играят с цял свят ??!!
    И си вярват,че ще могат да му устоят??!!
    Ето-дори и Русия се готви за война с тях!
    Ха,ха,ха-щели да се избиват сунити и шийти в някаква
    регионална война там-ми,да се избиват,по дяволите-
    колкото по-малко останат,толкова по-добре за
    останалият свят,нали??!........
  • 2 медиатор алфа

    0 0 Отговор
    Както беше казал за Израел бившият френски посланик в Лондон - "Тази малка л..няна държава", май наистина ще подпали световна война. Толкова смърт и разруха, само и само да се опази изкуствена "малка л..няна държава Израел" наистина не си струва.
  • 3 шщдд

    0 0 Отговор
    война ще има и ние отново ще го духаме.
  • 4 Свилен

    0 0 Отговор
    Колкото имаше ядрено оръжие в Ирак, толкова има и в Иран. Ако пък случайно има, не виждам причина да не го изполват при атака срещу суверенната им територия. Както са казали маите: Успех в живота.