Отидете към основна версия

6 215 16

Македония с ново име за цялостна употреба

  • гърция-
  • име-
  • македония

Гръцкият премиер Алексис Ципрас иска бързо разрешаване на въпроса

Снимка: БТА/AP

Македония трябва да получи ново име за цялостна употреба. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас, цитиран от Катимерини.

„Мисля, че решението на този спор може да е само едно. Трябва да се избере наименование за цялостна употреба, както в страната, така и в света. Това е рамката, която ще гарантира решаване на въпрос и започването на нова ера на Балканите Тя ще е далеч от фашизма, национализма и нетолерантността.

Още по времето на Югославия Гърция прие термина Македония. След това се съгласихме на съкращението БЮРМ, където М значи Македония. Гръцкото правителство не иска да дава нещо, давано от други, а да спечели нещо. Ние трябва да убедим нашите съседи да използват името така, че да няма историческа или географска връзка с древна Македония. Преговорите няма да бъдат лесни. Нужно е взаимно приемливо решение, което да бъде взето без заобикалки“, заяви Ципрас.

Решението с казуса за името на Македония е ключово, за евентуалното членство на страната в ЕС и НАТО. Македонското правителство обяви, че е готово да приеме ново име.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: