Отидете към основна версия

1 941 5

Талибаните искат помирение със САЩ

  • афганистан-
  • талибани-
  • ашраф гани-
  • кабул

Афганистанските бунтовници поканиха Вашингтон на разговор в навечерието на международна конференция в Кабул 

Снимки: БТА/АР

Афганистанските талибани поканиха американците да разговарят пряко с техни представители в Катар в навечерието на регионална мирна конференция в Кабул, предаде Reuters.

За пръв път от над две години бунтовниците показват, че са склонни да преговарят, за да бъде приключен конфликтът със САЩ, продължаващ от 2001 г., на фона на серия от кръвопролитни атентати срещу цивилни в Кабул в края на януари.

"Политбюрото на Ислямското емирство Афганистан (както се нарича официално талибанското движение) приканва американските представители за преки дискусии за мирно решаване на афганистанския проблем", пишат на своя сайт талибаните, разполагащи от 2013 г. с представителство в Доха.

Талибаните отказваха официално всяко участие в мирни преговори от март 2016 г. и отхвърляха предложения на правителството за диалог, "докато не бъде сложен край на чуждестранната окупация" на Афганистан.

Утре в Кабул започва втората конференция от т. нар. "кабулски процес" с участието на делегати от 25 страни в региона - включително Индия и Пакистан, обвинен, че подкрепя бунтовниците - от САЩ и три международни организации, сред които ООН, информира афганистанското външно министерство.

Във връзка с форума президентът Ашраф Гани обеща да огласи мирен план.

Първата конференция от кабулския процес се състоя през юни м. г., но без осезаем резултат.
Талибаните не споменават за тази конференция, в която не участват, и предлагат пряко да преговарят с Вашингтон, пренебрегвайки афганистанското правителство, което винаги са наричали "марионетно".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: