Отидете към основна версия

2 604 13

Гръцко знаме горя в Скопие (СНИМКИ)

  • македония-
  • гърция-
  • скопие-
  • оон

Протестиращи настояха за незабавно прекратяване на преговорите с Атина и отхвърлиха идеята за референдум за името

Участници в снощния протест пред македонския парламент против промяната на името на Македония запалиха гръцкото знаме, съобщава "Вести". Участниците в протеста настояха за незабавно прекратяване на преговорите и отхвърлиха идеята за референдум за името. Те призоваха властта да се откаже от намерението за промяна на името и окуражиха опозицията да защити името и идентичността на македонската нация.

Предателите все някога ще бъдат изправени пред народен съд, заявиха участници в протеста.

Проектопредожението от седем точки е готово. Ръководителят на гръцката дипломация Никос Кодзиас тази седмица трябва да кацне на Международното летище Скопие и то с държавен самолет, което ще бъде първи такъв полет от 12 години, пише "Вечер" като се позовава на гръцки медии.

Изданието отбелязва, че в македонското правителство все още нямат информация кога гръцкият министър ще пристигне в Македония.

Името, спектърът на употреба, езикът, идентичността, търговската употреба, съкращенията и акронимите са седемте точки, които се съдържат в гръцкото предложение за проектоспогодба, пише "Нова Македония", позовавайки се на гръцкия в. "Катимерини".

"Горна Македония" на "славянски" и непреведено е предложението за името, което гръцкият министър на външните работи Никос Кодзиас е предал на премиера Алексис Ципрас, пише "Вечер", позовавайки се на гръцки медии. Те твърдят, че се преговаря и за промени в македонския химн, който съдържал иредентистки елементи. Според гръцките медии Скопие трябва бързо да инициира промяна във всички документи за лична идентификация (лични карти, паспорти, шофьорски книжки).

Според вестник "Нова Македония" преговорите за името навлизат в нова фаза, от която до голяма степен зависи европейската перспектива на страната. Анализирайки динамиката на посещения и срещи, местни експерти оценяват, че навлизаме във финалната фаза на дългогодишния спор за името и в същото време предупреждават да бъдем внимателни при ходовете пред противниковата страна, пише в. "Нова Македония".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • В Гърция бесни на Юнкер

    Гръцките медии са останали разочаровани от председателя на ЕК Жан – Клод Юнкер, който в свое интервю използва името Македония, съобщи Катимерини ...
    01.03.2018
    3 871
    8
  • Ясни са вариантите за ново име на Македония

    Македония обяви четири варианта за ново име на страната, съобщи "Катимерини". Вариантите бяха обявени от македонския премиер Зоран Заев. ...
    28.02.2018
    5 782
    16
  • Атина с ключово предложение към Скопие

    Гръцкият премиер Алексис Ципрас държи в ръцете си предложение от седем точки за споразумение със Скопие по спора за името на Македония, съобщава в. &q ...
    26.02.2018
    2 363
    8
  • Македония е много близо до ЕС

    „Македония може да получи препоръка за членство в ЕС до няколко месеца“. Това заяви председателят на Европейската комисия Жан – Клюд ...
    25.02.2018
    1 815
    2
Новини по държави: