Отидете към основна версия

29 469 43

Вижте какво каза Путин за отровения шпионин

  • сергей скрипал-
  • русия-
  • владимир путин-
  • шпионин-
  • отровен-
  • великобритания

Отровеният двоен агент се бори за живота си

Снимка: БТА/ AP

Руският президент Владимир Путин направи първи коментар относно отровения двоен агент Сергей Скрипал, който се бори за живота си. Бившият шпионин на Русия, предал информация на западното разузнаване, беше отровен с дъщеря си в търговски център във Великобритания.

Журналист на Би Би Си попита Путин дали Русия стои зад атаката. „Вижте, сега сме заети със селско стопанство. Както виждате, целта е да създадем добри условия за живот на хората“, отговори държавният глава по време на посещение във фабрика за зърно в Краснодар.

„Вие ме питате за някаква трагедия. Първо, стигнете до дъното на тази история и след това ще говорим“, заяви Владимир Путин, призовавайки британските служби да разберат кой стои зад покушението.

Британският министър-председател Тереза Мей обяви, че 66-годишният руснак е бил отровен с вещество, създадено в Съветския съюз през миналия век. По думите й Москва може да има „директна връзка“ с отравянето на мъжа и 33-годишната му дъщеря Юлия.

Руската отрова „Новичок“ е нервнопаралитично вещество, което действа на нервната система на човека. Разработено е през 70-те години на миналия век в Съветския съюз с военни цели. Забранено е за използване. Има повече от 100 съединения и формули на веществото „Новичок”. Руската отрова, подобно на другите подобни вещества, действа на ензим в нервната система. Той се намира върху мембраните на червените кръвни клетки. Резултатът е свиване на всички мускули, което води и до сърдечен удар и задушаване.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: