Отидете към основна версия

4 205 17

Лондон тръгва на война срещу хора на Путин

  • борис джонсън-
  • великобритания-
  • владимир путин-
  • сергей скрипал-
  • тереза мей-
  • русия

Първият дипломат на Великобритания заплаши корумпирани съюзници на руския президент

Снимки: БТА/АР

Британският министър на външните работи Борис Джонсън намекна, че корумпирани руснаци, които дължат богатството си на връзки с президентa Владимир Путин, може да бъдат взети на прицел от правоналагащи органи на Острова.

Това ще бъде част от мерките в отговор на атаката с нервнопаралитично вещество срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, предаде Reuters.

Вчера британският премиер Тереза Мей обяви редица незабавни мерки срещу Русия, в това число изгонването на 23 руски дипломати, заради атаката с нервнопаралитичния агент "Новичок" срещу Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри на 4 март. Москва отрича да има нещо общо с нападението.

В интервю за ВВС Джонсън каза, че хората биха искали да видят как полицията и правоналагащите органи се заемат с много богати хора, директно свързани с Путин и чието състояние може да бъде приписано на тяхната връзка с Путин.

Според Джонсън хората биха искали да видят, че полицията е способна да издава заповед за проверка на произхода на състоянието на тези хора и да ги изправя пред правосъдието за техни действия, свързани с корупция в особено големи размери.

Бившият кмет на Лондон каза още, че Великобритания ще предостави образец от нервнопаралитичния агент, с който е отровен Скрипал, на Организацията за забрана на химическото оръжие, за да го анализира и да направи заключения.

Според Джонсън нападението срещу бившия шпионин е "начинът на Русия да каже:"Вижте какво се случва с хората, които се противопоставят на режима". Министърът допълни: "Путин иска да каже на хората, които обмислят да минат на противниковата страна: "Направете го и ще умрете".

Според британския дипломат номер едно има доказателства, че Русия стои зад атаката. Според него руснаците искат да отрекат, че стоят зад отравянето, но същевременно искат светът да знае, че те са зад него.

Джонсън обвини Русия, че е поела по реваншистки път, защото се чувствала подценявана след падането на Берлинската стена и разпадането на СССР.

За експулсирането на руските дипломати Джонсън каза, че тази мярка ще лиши Русия от разузнавателните й способности във Великобритания за десетилетия напред.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Белият дом отказа да обвини Русия за отравянето

    Прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс отказа да посочи Русия за организатор на покушението срещу бившия си агент Сергей Скрипал, който предаде на ...
    16.03.2018
    4 650
    17
  • Това би било най-тежкото наказание за Путин

    За Владимир Путин, за когото престижът е толкова важен, това би било най-тежкото, но и най-заслуженото наказание, пише Петер Щурм по повод покушението ...
    16.03.2018
    11 649
    46
  • Западът скочи срещу Русия

    Великобритания, Франция, Германия и САЩ излязоха с обща декларация по случая с отравянето на Сергей Скрипал, съобщи „Гардиън“. Случаят ...
    15.03.2018
    4 411
    65
  • Русия не приема диктат от Запада

    Русия смята за напълно безотговорна позицията на Великобритания в кризата с отравянето на бившия руски шпионин Сергей Скрипал, заяви днес Дмитрий Песк ...
    15.03.2018
    5 061
    25
  • Русия да отстъпи и да млъкне

    Русия трябва да отстъпи и да млъкне. Това заяви британският министър на отбраната Гавин Уилямсън, цитиран от Sky News, През вчерашния ден Великобри ...
    15.03.2018
    18 706
    98
  • Златни кюлчета изпаднаха от руски самолет

    Около 200 златни кюлчета изпаднаха са били разпилени по самолета на писта в Русия, съобщи РИА Новости. Скъпоценностите са се намирали в товарен сам ...
    15.03.2018
    6 986
    17
Новини по държави: