Отидете към основна версия

892 2

Протест за освобождаване на Пучдемон

  • каталуния-
  • протест-
  • карлес пучдемон

Стотици демонстрираха в Берлин

Снимка: БТА/AP

Стотици граждани излязоха на протест в Берлин, призовавайки за освобождаване на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, съобщи ДПА.

Протестът беше организиран от групата „Каталунска национална асамблея“. На протестът имаше много каталунски знамена и различни лозунги. Издигнати бяха лозунги като: „Освободете каталунските политически затворници“ и „Испания не е демокрация“.

Пучдемон беше арестуван в Германия в края на предходната седмица. Това стана, след като Испания издаде заповед за неговия арест. Бившият премиер на Каталуния записа специално съобщение за протестиращите.

„Моето послание е, че трябва да продължим по досегашния път и да защитим нашите права, гарантирани от ООН. Ние не можем да се предадем на държава, която става все по-тоталитарна. Ние имаме правото като каталунци да решаваме бъдещето си“, заяви Пучдемон.

Той напусна Испания след опита за референдум за независимост на Каталуния. В последствие Мадрид иззе за кратко автономията на региона. В момента се очаква решение за връщането на Пучдемон в Испания.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Германия поиска екстрадирането на Пучдемон

    Германската прокуратура поиска официално от съда да разреши задържаният в Германия бивш регионален премиер на испанската област Каталуния Карлес Пучде ...
    03.04.2018
    2 397
    4
  • Да губиш и печелиш

    Никога не знаеш, когато печелиш какво губиш... Така и консервативното испанското правителство. То сигурно е гръмнало шампанското след ареста в Ге ...
    29.03.2018
    1 396
    1
  • Испански агенти следили Пучдемон

    Агенти на испанското разузнаване са следили движението на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, съобщи „Гардиън“. Те са използвали у ...
    27.03.2018
    924
    2
Новини по държави: