Last news in Fakti

2 Април, 2018 09:22 879 2

Протест за освобождаване на Пучдемон

  • каталуния-
  • протест-
  • карлес пучдемон

Стотици демонстрираха в Берлин

Протест за освобождаване на Пучдемон - 1
Снимка: БТА/AP

Стотици граждани излязоха на протест в Берлин, призовавайки за освобождаване на бившия каталунски лидер Карлес Пучдемон, съобщи ДПА.

Протестът беше организиран от групата „Каталунска национална асамблея“. На протестът имаше много каталунски знамена и различни лозунги. Издигнати бяха лозунги като: „Освободете каталунските политически затворници“ и „Испания не е демокрация“.

Пучдемон беше арестуван в Германия в края на предходната седмица. Това стана, след като Испания издаде заповед за неговия арест. Бившият премиер на Каталуния записа специално съобщение за протестиращите.

„Моето послание е, че трябва да продължим по досегашния път и да защитим нашите права, гарантирани от ООН. Ние не можем да се предадем на държава, която става все по-тоталитарна. Ние имаме правото като каталунци да решаваме бъдещето си“, заяви Пучдемон.

Той напусна Испания след опита за референдум за независимост на Каталуния. В последствие Мадрид иззе за кратко автономията на региона. В момента се очаква решение за връщането на Пучдемон в Испания.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 4 Отговор
    Човека направи демократичен реферандум..

    Коментиран от #2

  • 2 Испанец

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Дайте на кюрдите автономия като нас и тогава се обаждайте за демокрация!!!!
Новини по държави: