3 Април, 2018 13:44 2 364 4

Германия поиска екстрадирането на Пучдемон

  • карлес пучдемон-
  • германия-
  • испания-
  • екстрадиране-
  • каталуния-
  • прокуратура

Властите в Мадрид обвиняват Пучдемон в бунт и злоупотреба с публични средства

Германия поиска екстрадирането на Пучдемон - 1
Снимка: БТА/ AP

Германската прокуратура поиска официално от съда да разреши задържаният в Германия бивш регионален премиер на испанската област Каталуния Карлес Пучдемон да бъде екстрадиран, предаде ДПА.

Решението бе обявено днес от главния прокурор на провинция Шлезвиг-Холщайн. Преди малко повече от седмица сепаратисткият лидер Пучдемон беше арестуван в Германия на връщане от Финландия за Белгия, където живее в изгнание. Срещу него има издадена европейска заповед за арест по искане на Испания, съобщи БНТ.

Властите в Мадрид обвиняват Пучдемон в бунт и злоупотреба с публични средства заради произведения в миналата година в Каталуния референдум за независимост. Германската прокуратура заяви, че е отправила искането си до областния съд в Шлезвиг-Холщайн, след като е проучила детайлно мотивите в издадената от Испания европейска заповед за арест. Пучдемон е в германски арест от 25 март.

На съда в Шлезвиг вероятно ще му отнеме няколко дни, за да се произнесе дали Пучдемон да бъде екстрадиран, отбелязва АП. Преди това адвокатите му се бяха обърнали към германските власти с призив да се намесят в случая, привеждайки довод, че той е с "политически измерения".

Прокуратурата на Шлезвиг-Холщайн заяви, че отправеното от Испания искане за екстрадиция е допустимо, защото съдържащите се в него обвинения в бунт, включват произвеждането на противоконституционен референдум, въпреки че е можело да се очаква, че ще се стигне до сблъсъци с насилие. "В германското законодателство има аналог (аналогичен текст) за това", се казва в изявлението на прокуратурата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 koпа

    10 4 Отговор
    За терористите РКК е разрешено да останат в Германия макар да ги признават за терорастична организация а за Пучдемон който не е признат за терорастична организация трябва да се ексрадира ха сега да ни обеснят какво значи демокрация в ЕС.Терористите РКК бобми взривяват нема нищо а за Каталония" бунта"е голяма опасност,да ви целувам демокрацията.

    Коментиран от #2

  • 2 ГОСТ

    3 5 Отговор

    До коментар #1 от "koпа":

    терористите от ПКК са обявени единствено от приятеля на Путин Ердоган и според него терористи са около 200 000 турски граждани, които не харесват политиката му на ислямизация на Турция и повечето от тях са все образовани хора с добро име и добър социален статус

    Коментиран от #3

  • 3 koпа

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "ГОСТ":

    Проучи преди да пишеш ,за да не се разбере колко си неук.
  • 4 анонимен

    4 5 Отговор
    г-н Пучдемон да не е от агентите на Кремъл, които целят разединяване на европейската общност?
Новини по държави: