Last news in Fakti

29 Март, 2018 18:59 1 387 1

Да губиш и печелиш

  • карлес пучдемон-
  • испания-
  • германия-
  • арест

Мадрид се озова в капана на международната публичност, от който трудно ще се измъкне

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Никога не знаеш, когато печелиш какво губиш...

Така и консервативното испанското правителство. То сигурно е гръмнало шампанското след ареста в Германия на Карлес Пучдемон - бивш министър - председател на Каталуния, но тепърва ще трябва да изпие не една и две горчиви чаши... Защото противно на мантрата му, че бъдещето на Каталуния е "вътрешно - испанска работа", каталунският въпрос се институционализира именно с този арест.

Това пише в профила си във „Фейсбук“ Иво Инджов.

И с някои други случки. Германия, моторът на ЕС, вече е страна в конфликта за Каталуния. Независимо какво ще реши ресорният регионален съд по казуса "Пучдемон". Всъщност, възможно е той да не екстрадира каталунския политик, защото аналогичното обвинение в германския НК за "метеж", за който Мадрид преследва Пучдемон в Германия, е "държавна измяна"... Само че, такава се доказва, ако има насилие или призиви към насилие.

А мирният референдум и мирните протести в Каталуния преди намесата на испанското правителство нямат нищо общо с насилието. Освен това в Шотланидия също трябва да решават съдбата на бивша министърка от кабинета на Пучдемон с аналогично обвинение като неговото...

На всичкото отгоре Комитетът по правата на човека на ООН вече призова Мадрид да уважи политическите права на друг известен каталунец - Жорди Санчес, бивш лидер на влиятелна НПО.

Като следствен, намиращ се в затвора заради ангажирането му с каталунската независимост, на него не му беше позволено да се яви в регионалния парламент, за да се кандидатира за шеф на правителството... Въобще, Мадрид се озова в капана на международната публичност, от който трудно ще се измъкне. Освен ако не гарантира поне широка автономия на Каталуния и освобождаване на политическите затворници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ники

    2 1 Отговор
    Пълни глупости ... нали не е в Испания ... няма власт ... голяма работа че не е в затвора .. ти кат не може да си влезеш в държавата .... приключиха им бързо мераците ... в каталуния ...