Отидете към основна версия

2 131 18

Победа за Виктор Орбан в Унгария

  • унгария-
  • виктор орбан-
  • парламент-
  • избори

ФИДЕС ще може да променя конституцията

Снимка:БТА/АП

Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария

По този начин за трети пореден път тя ще излъчи премиер и правителство, съобщава АП.

ФИДЕС и нейният младши коалиционен партньор - Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент.

"Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа", каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща.

ясната националистическата партия "Йоббик" е на второ място с 20 процента и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си.

Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор - "Диалог в името на Унгария", остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати .

Две други малки леви партии - "Демократическа коалиция" на Ференц Дюрчани и "Политиката може да бъде друга", ще имат съответно 9 и 8 депутати. Съпредседателката на последната - Бернадет Сел, подаде оставка. По един мандат получават социаллибералната партия "Заедно" (нейният лидер също обяви оставка), независим кандидат и представител на немското етническо малцинство.

Ройтерс прогнозира, че победата на Орбан ще даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: