Last news in Fakti

8 Април, 2018 10:43 1 368 0

Ключов вот в Унгария

  • виктор орбан-
  • унгария-
  • фидес-
  • избори

Виктор Орбан вече гласува на парламентарните избори

Ключов вот в Унгария - 1
Снимки: БТА/АР

Започна гласуването на изборите за Държавно събрание (парламент) на Унгария. Изборните секции отвориха врати в в 06,00 ч. местно време (07,00 българско) и ще работят до 19,00 ч. (20,00 ч. българско време).

Гласоподавателите ще изберат 199 депутати в еднокамарния парламент - 106 директно от избирателните райони и 93-ма от националните партийни листи, предаде ДПА.

Регистрирани са 8 253 954 избиратели, съобщи Националната изборна комисия, цитирана от ТАСС. Над 7,8 млн ще гласуват в Унгария, а в 118 дипломатически представителства в чужбина - 58 000 души, заяви председателката на комисията Илона Палфи. По думите й над 378 000 унгарци, живеещи в други страни, са получили възможност да дадат гласа си по пощата, предаде ТАСС.

В изборите участват пет големи политически сили и движения, а също и малки партии, които за влизане в парламента трябва да преодолеят петпроцентова бариера. Със свои кандидати участват партиите от управляващата коалиция "ФИДЕС - Унгарски граждански съюз" и

Християндемократическата народна партия, главният им опонент - Движението за по-добра Унгария (Йоббик), обединеният блок на Унгарската социалистическа партия и партията "Диалог за Унгария", партията на Зелените-"Политиката може да бъде различна", партията "Демократична коалиция".

Мониторинг осъществяват 166 международни наблюдатели. Активността на избирателите според института за общественото мнение Незопонт се очаква да бъде около 65%. Институтът Републикон, цитиран от ДПА, прогнозира ФИДЕС да спечели 41 процента от гласовете, далеч пред крайнодясната Йоббик с 21 процента и Унгарската социалистическа партия с 19 процента. Поради липсата на анкети на излизане от секциите, първите прогнозни резултати ще станат известни едва късно вечерта.

Унгарският премиер Виктор Орбан пусна бюлетина на днешните парламентарни избори и каза, че е гласувал за "бъдещето на Унгария".

Ключов вот в Унгария

Орбан гласува със съпругата си в училище в Будапеща, близо до дома им. Той каза пред събралите се журналисти, че ще уважи решението на унгарските избиратели и допълни, че гласува рано, за да продължи да агитира до затварянето на изборните секции довечера.

Орбан се бори да застане за трети пореден път на премиерския пост. Ако успее, това ще му бъде общо четвърти мандат от 1998 г. насам.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: