Отидете към основна версия

12 753 42

Русия: Стойте далеч от Сирия

  • русия-
  • сащ-
  • сирия-
  • оон-
  • василий небензя

Москва предупреди, че евентуални въздушни удари ще доведат до тежки последствия

Снимки: БТА/АР

Постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че Москва е предупредила Вашингтон, че евентуално нападение срещу сили на сирийското правителство заради предполагаемата химическа атака в Дума ще доведе до тежки последствия, предаде АР.

"Не е имало нападение с химическо оръжие", заяви Небензя на извънредно заседание на Съвета за сигурност, посветено на нападението в Дума. "Вече предадохме на САЩ по съответните канали, че използването на въоръжена сила под лъжлив претекст в Сирия, където - по искане на законното правителство на страната - са разположени руски войски, може да доведе до тежки последствия".

Небензя подкани експерти на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) да посетят Сирия още утре, за да проучат обвиненията за нападението. Той им обеща защитата на сирийските власти и руските войски.

Ситуацията около предполагаемото използване на химическо оръжие в сирийския град Дума приближава водещите световни държави към пряк сблъсък, заяви специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура, цитиран от ТАСС. Той подчерта, че обсъждането на случилото се в Дума се провеждат на фона на "засилено международно напрежение, въвличащо национални, регионални и международни играчи в опасна ситуация или в потенциална или действителна конфронтация".

Съветът за сигурност се нуждае да намери решение, запазвайки единството, добави Де Мистура.
"Длъжен съм да го кажа изключително ясно, защото за първи път от четирите години, през които давам брифинги, достигнах точката, при която изразявам безпокойство по повод на международната сигурност, а не само на регионалната, националната или сирийската сигурност", подчерта пратеникът на ООН.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини