Last news in Fakti

10 Април, 2018 09:34 5 950 14

Стратези: Не очаквайте война между САЩ и Русия (СНИМКИ)

  • сащ-
  • сирия-
  • русия-
  • дума-
  • химическо оръжие

Експерти на руски издания не предвиждат пряк сблъсък в Сирия

Стратези: Не очаквайте война между САЩ и Русия (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Близкото денонощие ще е решаващо за страните, участващи в сирийския конфликт - вчера президентът на САЩ обеща за 24 до 48 часа да реши дали да използва военна сила срещу Дамаск, пише "Комерсант" под заглавие "Доналд Тръмп го сърбят ракетите".

Вашингтон е убеден, че в град Дума край Дамаск са използвани химически оръжия, а в атаката са замесени сирийските власти, Русия, Иран "или всички заедно". Тръмп обеща на сирийците разплата още миналата седмица, но първият удар по Сирия през нощта срещу понеделник бе нанесен според руското военно министерство от израелците. Те избраха за цел една от най-големите сирийски въздушни бази - Т-4, където според местни медии има представители на "Хизбула" и военни съветници от Иран и Русия, се припомня в статията.

Стратези: Не очаквайте война между САЩ и Русия (СНИМКИ)

Висш руски военен, цитиран в "Комерсант", обяснява нападението срещу Т-4 главно с присъствието на ирански военни. Израелският премиер Бенямин Нетаняху е заявявал, че няма да търпи появата на ирански военни бази в Сирия, посочва вестникът.

Израелският политолог Узи Раби напомня стратегията на еврейската държава да се противопоставя на иранското влияние. "Тази стратегия е неизменна. Няма нито установено време, нито дата за акциите на Израел", казва той, запитан защо Израел е нанесъл удара точно когато всички очакват решението на Вашингтон.

Узи Раби допуска, че израелците са избързали с атаката, защото Тръмп заяви миналата седмица, че Вашингтон планира да се изтегли от Сирия възможно най-скоро. Наред със Саудитска Арабия Израел иска да е сигурен, че изтеглянето на САЩ няма да е поредната възможност за Иран да разшири влиянието си в региона.

Стратези: Не очаквайте война между САЩ и Русия (СНИМКИ)

Руският печат помества изявления на посланика на Москва в Съвета за сигурност на ООН Василий Небензя. На заседание на Съвета снощи Небензя подчерта, че няма доказателства Дамаск да е използвал химически оръжия и че изявленията в този дух са провокация, стартирала опасен процес.
Нападението в Дума със сигурност е режисирано и трябва да бъде разследвано обективно, без да се забравя презумпцията за невиновност, каза Небензя, цитиран в официоза "Росийская газета".

Според руския дипломат западните политици трябва "да поукротят своята ястребова риторика". Той изтъкна, че никой не е упълномощавал западните лидери да поемат ролята на световни жандарми, пише "Известия".

"Химическата истерия" изправи света на ръба на военен конфликт между Русия и САЩ, констатира в заглавие "Взгляд".

Американският разрушител "Доналд Кук", въоръжен с 60 ракети "Томахоук", се приближи на 100 км до сирийския град Тартус, информира "Лента", като се позовава на турското издание "Хюриет".
Според "Хюриет" руски самолети 4 пъти са прелетели над американския кораб, насочил се към Тартус, където има военноморска база на Москва.

Американските военноморски сили отричат, че разрушителят се е приближил до Сирия и е бил преследван от руски самолети, но не съобщават закъде е отплавал "Доналд Кук" от Ларнака, добавя "Лента".

Стратези: Не очаквайте война между САЩ и Русия (СНИМКИ)

Руският военен анализатор Андрей Фролов прогнозира пред "РБК" по-сурови санкции срещу Русия "след историята с обвиненията в използване на химически оръжия" в Сирия. Експерти на всекидневника обаче смятат за слабо вероятен риска от пряк военен сблъсък между САЩ и Русия в Сирия.

Ясно е, че еднократен удар не би променил ситуацията, а евентуални мащабни действия срещу Дамаск може да излязат скъпо на Щатите. Особено с оглед на предупреждението на Москва, че руската групировка там е готова да отвърне на американските атаки, ако бъдат застрашени руски военни, коментира Андрей Баклицки от неправителствената организация "ПИР-център".

"Засега прецизните атаки на Израел и САЩ не влияят върху силовия баланс в региона" - конфронтацията на глобално ниво би нараснала само при дългосрочна военна операция и редовни нападения от тяхна страна, смята наблюдателят Леонид Исаев.

Стратези: Не очаквайте война между САЩ и Русия (СНИМКИ)

Няма предпоставки за ескалация на руско-американското противопоставяне в Сирия. Нито САЩ, нито Русия не са правили опити да подсилят групировките си в региона, твърди пред "Московский комсомолец" анализаторът Виктор Мураховски.

"В руската авиобаза Хмеймим са разположени сега две ескадрили самолети. Ако имахме достоверна информация, че се подготвя удар, със сигурност щяха да се прехвърлят допълнителни сили към Латакия. А и САЩ не подсилват групировката си в Средиземно море. Максималното, което може да се чака от Америка, е удар с крилати ракети по някоя сирийска въздушна база, където няма наши хора. Но ще повторя, това е малко вероятно", резюмира Мураховски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да уж

    24 4 Отговор
    Няма да има война между Русия и Америка.
    Руснаците няма да го допуснат.

    Коментиран от #4

  • 2 незнайко

    6 2 Отговор
    Последната снимка е от "новия филм за Рамбо" . Какво знаем ние тука? Хората там си играят на "стражари и апаши" с истински оръжия и хич не им пука за никого !!! Агитките на "Левски и ЦСКА" въплатени в САЩ и Русия или обратното, Русия и САЩ винаги са на линия !!! ДА ЖИВЕЕ ДЕМОКРАЦИЯТА !!!
  • 3 реалист

    20 1 Отговор
    Не очаквайте война между САЩ и Русия-би било много добре,но риториката и взаимните обвинения говорят за друго.Витае напрежение и ескалацията продължава да се натяга и не се знае "от коя трънка ще изскочи заека".
    Иначе в статията са показани интересни мнения и предположения на анализатори,но знаели човек...
  • 4 да го кажем направо

    32 3 Отговор

    До коментар #1 от "Да уж":

    А дано няма война-надеждата ни е в Братушките...че САЩ как са подкарали в последните години-като нищо ще запалят чергата на целият свят.
  • 5 коки

    24 1 Отговор
    Бе то и Втората световна война са приказвали война няма и после всичко на мармалад
  • 6 патриотъ

    14 3 Отговор
    Докато има живи представители на фамилията Ротшилд,войни винаги ще има и това не зависи от самата Америка.Плановете на тази фамилия са да завладеят света,да изчистят по-голямата част от населението на света и да измислят лекарство за вечна младост и вечен живот.Това са крайните цели и заради това е целия този хаос на земята.Америка е само машата в ръцете на Ротшилдови,които владеят всички богатства на света.Тръмп е кукла на конци и нищо не зависи от него,той работи за каузата на фамилията Ротшилд.
  • 7 Гост

    0 18 Отговор
    Путкин се насра от сърах
  • 8 Анита Георгиева

    9 0 Отговор
    Добре че е Путин ,няма да имаме
    време и да се насерем.Това което
    пишем няма общо с реалността.
  • 9 Анита Георгиева

    3 0 Отговор
    Добре че е Путин ,няма да имаме
    време и да се насерем.Това което
    пишем няма общо с реалността.
  • 10 Гост

    7 0 Отговор
    Ама много си прав! С тази разлика, че този път Великите ще се почнат на чужд терен. САЩ по Сирия, Русия по Сирия, Израел, Иран, Турция и тя. Ще ударят гърците, те ще отговорят подобаващо. Русия веднага ще дръпне до бившата граница от Студената война - цяла Източна Европа ще спре да функционира. Европа ще се намеси и, иииии... Близкият изток плюс Източна Европа ще отнесе мармалада!!!

    Коментиран от #11

  • 11 Голем смях

    0 5 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    копейкин ,с тази буйна фантазия може да пишеш фантастични романи.Или порно с участитето на кремълските джуджета-Вова и Митя.А това че русия щяла да дръпне границата от време оно ,когато бяхме братя направо ме хвърли в оркестъра.Трилър с привкус на съспенс и ...печени солдати за груз 200.
  • 12 The TRAPPER

    0 0 Отговор
    Какво става- тая Сирия я напълниха с олово-руснаци,американци израелци , турци... Утре вземам прашката и отивам там да стрелям.
  • 13 Людовик

    0 0 Отговор
    Според мен ще има война.Много по-мащабна и смъртосна.И като загинат достатъчно хора(милиони),и всички които оцелеят усетят пагубните последствия от войната.Може би тогава светът ще се обедини и хората ще живеят по спокойно.
  • 14 Пим

    0 3 Отговор
    Здравейте!
    Може да ви се стори далеч от темата, но все пак моето мнение е свързано с нея.
    Категорично мисля, че Русия ще е безпомощна в една обикновена,конвенционална война!
    Един предател (Скрипал) не успяха да затрият,Турция им свали самальот, Израел ги бъзика по съюзническите им бази,народа им гладува,Су-Пу-Миг им не струва,денги нет...
    Ето напоследък сами падат-Ил-76 (270 погибшивх,Бог возмьот)

    И скъпи мои руски подлоги, тролове, ушанки и т.н., не забравяйте (ако сте истински българи ) , че последната държава обявила война на Майка България е СССР (05.09.1944) .
    Айде фак ю и до свидания