Last news in Fakti

10 Април, 2018 07:06 14 078 45

САЩ готвят мащабен военен удар в Сирия

  • сащ-
  • сирия-
  • хомс-
  • химическо оръжие

Президентът Доналд Тръмп обеща снощи силни действия и да вземе решението скоро

САЩ готвят мащабен военен удар в Сирия - 1
Снимки: БТА/АР

САЩ обмислят многонационален военен отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, предаде Ройтерс, цитирайки американски представители. Експертите посочват няколко ключови военни обекта, които могат да станат подходяща цел.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща снощи силни действия и да вземе решението скоро. Пожелалите анонимност американски представители не разкриват конкретни планове, но признават, че се разработват военни варианти. Белият дом, Пентагонът и Държавният департамент отказаха коментар.

Според експерти по войната в Сирия Франция, евентуално Великобритания и може би американски съюзници от Близкия изток могат да станат партньори на САЩ при потенциална военна операция, целяща да обезкуражи по-нататъшно използване на химически оръжия в сирийската гражданска война. През февруари френският президент Еманюел Макрон предупреди, че Франция ще нанесе удар по Сирия, ако наруши договорите за забрана на химическите оръжия, припомня Ройтерс.

САЩ готвят мащабен военен удар в Сирия

Председателят на Съвета за сигурност на ООН Густаво Меса-Куадра заяви, че съветът ще продължи работата по проекта за резолюция за предполагаемото използване на химическо оръжие.

По-рано ТАСС съобщи, че екстремистката групировка "Джаиш ал Ислам" в Дума са освободили тази вечер всички заложници, включително мирни граждани и военнопленници. По информация на агенция САНА, двата автобуса са около 100 души от последната група заложници са достигнали контролен пункт на сирийската армия. Освен тях в неделя бяха освободени още 56 души.

В същото време продължава извозването на членовете на "Джаиш ал Ислам" с автобуси към Северна Сирия. Общо за последното денонощие са изведени над 3000 души. Общо се планира градът да бъде напуснат от до 8000 бойци и около 40 000 членове на семействата им.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    116 26 Отговор
    На тия им треа един нов пърл хърбър и са до там.да им потопат всички самолетоносачи и остават с пръст в някоя от джендърските си дупки

    Коментиран от #7, #36

  • 2 Факт

    135 16 Отговор
    САЩ постоянно мислят как да поддържат джихадистите си в Сирия,за да има винаги напрежение и жертви там. Така е от доста години-това е доктрина на Вашингтон.
  • 3 Тв риалити

    89 7 Отговор
    По този начин прогнозират колебанията на световните борси и спекулират само от промените в индексите.Защото знаят кога ще възникне кризата.След години ясно ще си проличи в някое разследване на конгреса.Действат точно като телевизионно риалити.
  • 4 Даниел

    110 8 Отговор
    Проклети сатанински слуги , избтребиха стотици хиляди мирни граждани и дечица ,за да заграбят природните ресурси на тези страни в Азия и Африка, и да си продават дяволските оръжия . Изродени същества сте вие дяволи поклоници . Лицемери , защо не отидохме във северна Африка да спасите християни от гоненията на които са подложени ? Защо не ликвидиране Боко Харан които отвличат стотици християнски момичета , и ги правят роби , и колят , бесят и горят християни по площадите и пред църквите ? Един ден всички ще се изправим пред Господ Исус ,ще се отвори книгата на живота, и всеки ще отговаря за делата . Който е вършил добро ще живее във вечна радост и мир със Бога , а който е вършил злини ще бъде захвърлен във огненото езеро, осъден на вечни мъки , там където червеите по плъта не огасват .
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 El comandante

    89 19 Отговор
    Ще гризнете дръФцето юдеиски слуги !!! Слава России!!!!
  • 7 Сссерем

    29 108 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Последните които удариха Пърл Харбър не свършиха добре ами гризнаха няколко бомбички,това ще се случи със всеки който си помисли че е по велик от свободния свят.

    Коментиран от #10, #17

  • 8 Румяна Костова

    82 8 Отговор
    Относно предполагаемото нападение с химическо оръжие.Вчерра гледах в предаването на Соловьов,че от болниците в района са заявили,че няма нито един насровен пострадал докаран там ,няма трупове.Но снимки има.Зачестиха странните мистерии.Но и този факт няма да има тежест в ООН.Важно е какво мислят белите каски,които навярно са и фотографите в този случай.
  • 9 Сссерем

    13 89 Отговор
    Тръмп,не ги жали чалмите и техните евразийски слуги ами удряй здраво,никой няма право да употребява химически оръжия,който наруши договора-директно изтребление с ядрено.

    Коментиран от #13

  • 10 Гост

    50 8 Отговор

    До коментар #7 от "Сссерем":

    Този път обаче, германците са в Германия и никой не бяга от там.ако ме разбираш. Така че, руските ракетни инженери се конкурират с говеждите такива, а не с германски. Та е по различна ситуацията.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 jfoxfk

    92 4 Отговор
    Аз май нещо не разбирам ... Нали САЩ се намесиха в Сирия срещу ИДИЛ?! Сега Асад ли е ИДИЛ?! И нали дори самите американци твърдят "предполагаемо използване на хим. оръжие"?! Ами то по тези аршини, могат да нападнат ВСЯКА страна. Утре ако си изберем някоя госпожа да не казва само "yes sir", а и от време на време "не" и нас ли ще бомбардират? Сега ако преразгледаме договорите на Мариците току виж, като не им хареса, обвинят и нас за "предполагаемо" използване на химическо оръжие и после ... бомбардировка. Не, че те не са го правили вече, но тогава беше война. А доколкото помня Асад не е обявявал война на САЩ.
  • 13 Гост

    49 8 Отговор

    До коментар #9 от "Сссерем":

    Резултата е налице -без достъп до МКС и с руски ракети,на които само ще им гледате пораженията. Му Хахаха. Предупредени сте. Ще потъват гимии ми се струва

    Коментиран от #19

  • 14 Аз123

    60 6 Отговор
    Нали щяха да напускат? Смърт за сащ
  • 15 мир

    65 9 Отговор
    Последната война за човечеството наближава провокирана от малоумните военнолюбци в САЩ. Те несхващат , че ще изчезнат за отрицателно време и спомен даже няма да остане от тях.

    Коментиран от #16, #22

  • 16 no name no face no number

    38 4 Отговор

    До коментар #15 от "мир":

    У ГМО човек мозък търсиш ......... трудно се открива този орган при тези.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хайл Дъмп

    41 10 Отговор
    Откакто русите са в Сирия на америте им се разплете кошницата. Няма идил , изчерпаха се шахидите, няма вече "бунтовници"-терористи. Загряха че не могат да си вземат заплатите преди нещо да им отнесе чалмите и си смениха философията .

    И сега на сцената излиза пишман политическата фигура Дъмп. Кукловодите считат че психичния му портрет е достатъчно неблагонадежден за да изглежда способен на всичко ако ръкавите му не са вързани зад гърба. Но този блъф няма да мине. На масата отсреща има някой който държи всички аса . А русите са доказали в кое отделение връщат избягалите наполеончовци и разпенени адолфчета .
  • 19 Историк

    13 45 Отговор

    До коментар #13 от "Гост":

    Някои фенове на евразийските примати все още живеят със спомените на МКС и превъзходството на Русия в Космоса. Трудно се скриват простотията и неграмотността.

    Коментиран от #35

  • 20 Янките вън

    37 9 Отговор
    Как така се появиха толкова качествени видео материали от място уж обгазено с БОВ ? Кой финансира бомбадировките и холивоодски видео репортажи от "мястото на събирието" ? При това следене на небето над Сирия , така ли не се разбра от къде е дошло "нападението" ? Ще падат небостъргачи отново , май !
  • 21 ASD

    41 7 Отговор
    Крачим с бързи стъпки към ядрена война. Не виждам нищо радостно в това.
  • 22 урко

    11 4 Отговор

    До коментар #15 от "мир":

    За съжаление злото никога не умира, дори след такова нещо, просто всичко ще изгуби смисъл.
  • 23 СПЕЦИФИКА

    31 9 Отговор
    Тази коалиция предвождана от САЩ е поредната хунта от тъпаци.Може ли да обвиниш някой в използването на химическо оръжие без дори да са си мръднали осраните задници да проверат истина ли е или не.ТЕ БИЛИ ВИДЯЛИ И ЧУЛИ.Русия да вземе да удари островитяните защото са използвали химическо оръжие срещу нейни граждани там.
  • 24 Не се отчайвай

    18 0 Отговор
    Лука 12 : 4. Тогава Исус каза на хората: „Но на вас, приятели мои, казвам: не се страхувайте от тези, които убиват тялото, защото те не могат да направят нищо повече след това.
    5. Ще ви кажа от кого да се страхувате: страхувайте се от Онзи, който има власт не само да погуби тялото ви, но и да изпрати душата ви в пъкъла. Да, казвам ви, от него трябва да се страхувате.
    6. Нима не се продават пет врабчета само за два асария? И въпреки това Бог не забравя нито едно от тях!
    7. Той знае дори колко косъма имате на главите си. Не се страхувайте! Вие сте по-ценни от много врабчета.“
    8. „Казвам ви: който открито признае пред хората, че вярва в мен, тогава и Човешкият Син ще го признае пред Божиите ангели.
    9. Но ако някой се отрече от мен пред хората, тогава и Човешкият Син ще се отрече от него пред Божиите ангели.
  • 25 Всичко ще си дойде на мястото

    16 4 Отговор
    Необходима е само една лека корекция в едно министерство.Шойгу да бъде заменен от Жириновски

    Коментиран от #27

  • 26 Химическа лаборатория

    21 7 Отговор
    Що ФАЩ не ударят ЮКей, нали има няколко хим. лаборатории на нейна територия?
    Ще падне голям купон - гъзодавците от ЕС ще гледат същисани като в ступор :D

    Коментиран от #28

  • 27 Историк

    9 11 Отговор

    До коментар #25 от "Всичко ще си дойде на мястото":

    Жириновски първо е еврей а второ е хомосексуалист, все мразени от русофилите персони.
  • 28 Историк

    4 11 Отговор

    До коментар #26 от "Химическа лаборатория":

    Ако имаше три грама мозък щеше да знаеш защо.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Гост

    3 0 Отговор
    И сегаааааааа..... "Да разлаем кучетата!"
  • 31 От Даниел Продължение

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Даниел":

    са ангелите.
    40. Както плевелите се изскубват и изгарят в огъня, така ще бъде и когато дойде краят на света.
    41. Човешкият Син ще изпрати ангелите си да приберат от царството му всички, които са изкушавали другите да съгрешават, и всички, които вършат зло.
    42. Ангелите ще хвърлят тези хора в огнената пещ и там те ще плачат и скърцат със зъби.
    43. Тогава праведните ще светят като слънцето в царството на своя Баща. Който има уши да чува, да слуша!“
  • 32 патриотъ

    5 2 Отговор
    Историк,колко сте жалки и безмозъчни това соросоидиотите! Жириновски е голям капацитет и се радвайте,че не стана президент на Русия-щеше да ви разкаже играта набързо.Най-напред той има семейство и две деца и не е обратен като вас.После той е руснак,а не еврей и е достатъчно умен-историк и адвокат,знае 6 езика.Това,че поведението му е екстравагантно не отменя качествата му и той ненапразно е безсменен лидер на ЛДПР толкова години.А ти колко си историк,ясно-поне не се излагай!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Ко каза

    2 0 Отговор
    До "патриотъ"
    Е като си ПейтриЪт, кажи какъв е Стамболов ?
  • 35 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #19 от "Историк":

    Превъзходството на Русия в космоса и ракетите е неоспоримо. Предвид липсата на емиграцията на учени и инженери към фащ последно време,ще става още по голямо.на теб съм ти казвал,че си историк , колкото аз космонавт. Пак ще ти повторя.ти имаш ли някакво образование изобщо? Забелязвам,че крайните привърженици на янките общо взето нямат нито потекло,нито образование. в наъ добрия случай, са завършили някаква измислена специалност в нбу.

    Коментиран от #37

  • 36 Голем смях

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Нали си чувал какво стана след Пърл Харбър.Япония беше навряна в кучи гъз,а сега са пръв приятел на САЩ.Внимавай какво си пожелаваш.

    Коментиран от #41

  • 37 Голем смях

    3 8 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Ало мурзилка,иди кажи на Мъск или на Ричард Брансън за превъзходството на русия в космоса.Ти ненормален ли си ,за да изтърсиш такава простотия.Май си само обикновен ,ниско платен наглец.Я виж кои са топ 100 на университетите в света и тогава се изхвърляй на пясъка.Дурак.

    Коментиран от #42

  • 38 Гого

    5 1 Отговор
    Американците нищо няма да направят както със Северна Корея.
  • 39 ха сега

    3 0 Отговор
    Интересно ми е накъде се изтеглят ислямистите ?
    И защо "доктора" е с голи ръце? Хлора не беше ли отровен при досег с кожа?
  • 40 vasik atanasova

    2 2 Отговор
    ужас
    снимката с децата ме трогна много
    ужас
  • 41 Гост

    5 1 Отговор

    До коментар #36 от "Голем смях":

    Можеш ли да четеш бе овчар.ти знаеш ли къв е екипа в махантанския проект. И Нилс Бор е там дори. Съмнявам се изобщо да си чувал за него.Ако не са те, да им направят теа бомби,тея смешници с Япония изобщо не е сигурно дали са щели да се оправят. Пак на руснаците е треало да чакат.Хахаха Хахаха Хахаха Хахаха мъск,виж се само къв смешник си бе. Такива ракети като последната, руснаците ги спират от производство преди десетилетия бе урко. Не разбра ли че освен айфон за селфита,нищо друго нямат.всичко им е супер неефективно и смешно. И не ми гОвоОри на мен за Япония,задръстеняк. С Япония са приятели, защото си продават колите там, самите позьорчета не искат да карат техните гюбрета.

    Коментиран от #45

  • 42 Гост

    3 0 Отговор

    До коментар #37 от "Голем смях":

    За университетите,наистина е жалко да бъдат експлоатирани така умовете на целия свят. Надявам се скоро да спре съвсем потока натам. Гавра с постдоците,които поддържат цялата страна. Тотална гавра.
  • 43 Велин

    4 0 Отговор
    Откога недоказани предположения стават "доказателства" ? Нима забравиха "епруветката" за Ирак!? Защо не изпратят комисията от организацията за оръжията за масово поразяване,а !?!?!? Ами щото веднага "доказателствата" им ще се изпарят !!! Шибаняците от САЩ са готови да затрият света за едното нищо. То си е нормално за тях Историята на света да не ги интересува. Нали са държава с 200-230 годишна история , като изключим онази история, която е само в резерватите.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.