Отидете към основна версия

3 815 16

Юлия Скрипал е оцеляла „по чудо“

  • новичок-
  • юлия скрипал-
  • чудо-
  • лечение-
  • професор-
  • великобритания-
  • сергей скрипал

Бързата реакция на медиците е спасила дъщерята на бившия шпионин

Снимка: БТА/ AP

33-годишната Юлия Скрипал, която беше отровена с бойно вещество в началото на март, беше изписана от болницата. Дъщерята на Сергей Скрипал, който също се подобрява бързо и вече е контактен, прескочи пропастта и вече може да се върне към обичайния си начин на живот.

Двамата бяха отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок“, разработено в Съветския съюз преди десетилетия с бойни цели. В началото изглеждаше невъзможно Сергей и Юлия Скрипал дори да оживеят, камо ли да оздравеят напълно. Как тогава оцеляха?

Аластър Хей, професор по токсикология към Университета в Лийдс, заяви пред „Скай нюз“, че е истинско „чудо“ подобрението в здравословното състояние на Юлия. „Веществата, действащи на нервната система, са смъртоносни“, посочи той.

Именно затова те са избрани за химически оръжия. Ако човек бъде изложен на смъртоносни дози, то изходът му със сигурност ще е летален. Тези вещества блокират ензим, действащ в нервната система. Резултатът е свиване на всички мускули, което води до сърдечен удар и задушаване. Един от учените, участвали в разработването на „Новичок“, заяви, че веществото е предназначено именно да нанесе „непоправими“ щети на човешкия организъм. В случая с отровената Юлия Скрипал решаваща роля са изиграли парамедиците, реагирайки светкавично.

„Семейство Скрипал са оцелели, защото са получили страхотна медицинска грижа“, заяви професор Аластър Хей. Той е убеден, че ако парамедиците не са се отзовали толкова бързо на място и не са гарантирали дишането на Сергей и Юлия, то те не биха оцелели. Лекуването на пострадали от „Новичок“ не е лесно, защото няма магическо хапче за техните случаи.

Напротив – лечението е сложно, защото няма точно определени стъпки, които трябва да се следват. Професорът посочи, че медиците са лекували семейство Скрипал до голяма степен „на тъмно“, защото няма антидот за този вид отравяния. Юлия и Сергей Скрипал са реагирали положително на лечението, което е спасило живота им. Според професора нервният агент, използван при атаката, ще бъде изхвърлен от телата на двамата чрез метаболитните процеси, протичащи в човешкото тяло.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: