10 Април, 2018 17:00 3 797 16

Юлия Скрипал е оцеляла „по чудо“

  • новичок-
  • юлия скрипал-
  • чудо-
  • лечение-
  • професор-
  • великобритания-
  • сергей скрипал

Бързата реакция на медиците е спасила дъщерята на бившия шпионин

Юлия Скрипал е оцеляла „по чудо“ - 1
Снимка: БТА/ AP

33-годишната Юлия Скрипал, която беше отровена с бойно вещество в началото на март, беше изписана от болницата. Дъщерята на Сергей Скрипал, който също се подобрява бързо и вече е контактен, прескочи пропастта и вече може да се върне към обичайния си начин на живот.

Двамата бяха отровени с нервнопаралитичното вещество „Новичок“, разработено в Съветския съюз преди десетилетия с бойни цели. В началото изглеждаше невъзможно Сергей и Юлия Скрипал дори да оживеят, камо ли да оздравеят напълно. Как тогава оцеляха?

Аластър Хей, професор по токсикология към Университета в Лийдс, заяви пред „Скай нюз“, че е истинско „чудо“ подобрението в здравословното състояние на Юлия. „Веществата, действащи на нервната система, са смъртоносни“, посочи той.

Именно затова те са избрани за химически оръжия. Ако човек бъде изложен на смъртоносни дози, то изходът му със сигурност ще е летален. Тези вещества блокират ензим, действащ в нервната система. Резултатът е свиване на всички мускули, което води до сърдечен удар и задушаване. Един от учените, участвали в разработването на „Новичок“, заяви, че веществото е предназначено именно да нанесе „непоправими“ щети на човешкия организъм. В случая с отровената Юлия Скрипал решаваща роля са изиграли парамедиците, реагирайки светкавично.

„Семейство Скрипал са оцелели, защото са получили страхотна медицинска грижа“, заяви професор Аластър Хей. Той е убеден, че ако парамедиците не са се отзовали толкова бързо на място и не са гарантирали дишането на Сергей и Юлия, то те не биха оцелели. Лекуването на пострадали от „Новичок“ не е лесно, защото няма магическо хапче за техните случаи.

Напротив – лечението е сложно, защото няма точно определени стъпки, които трябва да се следват. Професорът посочи, че медиците са лекували семейство Скрипал до голяма степен „на тъмно“, защото няма антидот за този вид отравяния. Юлия и Сергей Скрипал са реагирали положително на лечението, което е спасило живота им. Според професора нервният агент, използван при атаката, ще бъде изхвърлен от телата на двамата чрез метаболитните процеси, протичащи в човешкото тяло.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    40 3 Отговор
    много интересно само със симптоматично лечение как се неутрализира БОВ и то на 100 процента смъртоносно според неговия автор,още по-интересно е че няма някакви остатъчни ефекти,а направо си продължават живота като преди отеравянето, а пък с един хлор в Сирия избиха сума ти народ

    Коментиран от #12

  • 2 Владо Вр

    31 2 Отговор
    Естествено, че ще реагират положително на лечението - все пак МИ5 знае каква отрова са използвали, а и лекарите са били наблизо. По някаква "случайност"?!? На" учение"с предизвестен край и жертви. Важното е шумовевица да става. Само че, още уточняват къде са ги отровили(до сега има 5 версии-в чая, дръжката на вратата, донесено с багажа, на улицата и поръсени от неизвестен).
  • 3 Валя

    27 1 Отговор
    Да бе нали нямаше спасение от тая химия,как оживяха тия,ако питаш религиозните ще кажат че чудо е кацнало от небесата...

    Коментиран от #4

  • 4 goni

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Валя":

    Права си! От Химията няма спасение! Този път химията е била с малко х! От тази винаги има спасение!:)
  • 5 Кибик

    20 1 Отговор
    Защо журналистите не споменават че има и противоотрова, казва се Казачок
  • 6 хххх

    24 1 Отговор
    Истинско чудо
    И двамата са живи
    Ще да е от въздуха на острова
  • 7 pol

    26 0 Отговор
    МНОГО ЧУДЕСА В ТОЗИ СЛУЧАЙ!НЕПРИЛИЧНО МНОГО!!!
  • 8 Пешо Мустака

    18 2 Отговор
    Къде точно са отровени се знае, но е секретна информация за да не разкрием методите на Джеймс Бонд и компания. Трябва да вярвате че всичко се знае защото аз ви казвам така, а ако се съмнявате значи сте путлеристи.
  • 9 Чудомир

    11 0 Отговор
    Проблясна светкавица и те оцеляха! Вервайте ми!
  • 10 Веселин Димитров

    16 0 Отговор
    Интересно ми е как се противодейства на отрова,без още да се знае каква е била?
  • 11 vvvvvv

    13 0 Отговор
    А въобще имало ли й е нещо? Всеки, що годе образован знае, че антидота е строго определен и явно не е бил тайна.
  • 12 Morgoth

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "коки":

    Не е невъзможно, макар и да е странно. Новичок или не, веществото със сигурност не е използвано в концентрация за БОВ, иначе щеше да умори целия квартал. Оттам нататък остава въпроса колко са поели и ако е малко може да успеят да ги задържат живи докато действието отмине. Виж дали няма да имат увреждания след това си е вече божа работа.
  • 13 Чичо

    13 1 Отговор
    Скрипал Воскресе!!! Ама во истина воскресе!
  • 14 Лошо иде

    4 0 Отговор
    Театърът Скрипал не е важен. Америка и Англия са на война срещу Русия. Стават все по-нагли и ще поискат кръв. Така започват войните.

    Коментиран от #15

  • 15 зулус

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Лошо иде":

    Толкова по-зле за тях...ама ние да му мислим...че големите клелета като се завъртят на малките им се завива свят.
  • 16 незнайко

    0 0 Отговор
    На тези доктори трябва на им дадат "Нобелова награда" !!! Утре може и лекарство против всякакъв рак да открият щом лекуват без да знаят КАК !!! А може би точно защото са "знаели", успяха да ги "спасят" !!!
Новини по държави: