Отидете към основна версия

22 629 45

Русия може да изпепели британска база

  • русия-
  • кипър-
  • великобритания

Притеснения около базата в Кипър

Британската база в Кипър може да се окаже под заплаха, след като Русия обяви, че е готова да атакува всяка зона, от където се провеждат атаки срещу Сирия. Това пишат в материал за Times журналистите Дебора Филп и Дебора Хейнс.

Руският посланик в Ливан Александър Заспикин повтори заплахата, че Русия ще свали всяка ракета насочена към Сирия, както и установките, от които може да е изстреляна. Подобно предупреждение беше отправено от началника на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов.

Бившият шеф на командването на британските въоръжени сили Ричард Барънс определи тези изявления като „заплаха за война“.

Припомня се, че в британската база в Аркотири има осем бомбардировачи Tornado, които са в готовност за удари срещу Сирия. Това ще стане при атака от страна на САЩ и Франция. При подобен сценарий Русия може да изпълни заплахата си и да атакува британската база.

В момента шест британските изтребителя Typhoon са на линия за защита при противников обстрел. Основна заплаха за британските и американските изтребители са противоракетните системи C-400, които са с голям обсег на действие. Възможно е срещу базата да бъдат изстреляни крилати ракети, които да извадят извън строя пистата на базата.

Според авторите това би довело до още по-голяма ескалация. Президентът на САЩ Доналд Тръмп вече смекчи тона относно атаки срещу Сирия. Русия призова за разговори по въпроса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: