Отидете към основна версия

2 342 7

Ударите срещу Сирия нямат правна основа

  • великобритания-
  • джереми корбин-
  • основа

Противоречиви коментари в британските власти и опзиция

Снимка: БТА/AP

Въздушните удари в Сирия нямат правна основа. Това заяви председателят на британската Лейбъристка партия Джеръми Корбин, цитиран от „Гардиън“.

Според Корбин Великобритания не е била упълномощена за нанасянето на атаките. Той заяви, че при такива въпроси е важно да се споделя гледната точка на ООН.

„Последствията от действията на Великобритания, които не бяха упълномощени, ще представляват това, че други страни може да решат да повторят това. Ако Съветът за сигурност на ООН може да вземе решение, защото САЩ и Русия не могат да се разберат, то нашата задача е да сме посредници в разговорите между тях. Такива действия могат да бъдат предприети само при самоотбрана, а пряка заплаха за нас нямаше. Това трябва да е ясно“, заяви Корбин.

В същото време британският премиер Тереза Мей заяви, че ударите нямат връзка с атаката срещу бившия двоен руски агент Сергей Скрипал. Британският външен министър Борис Джонсън приветства действията на САЩ и Великобритания. Опозицията обяви, че решението е трябвало да бъде взето в парламента.

Британският външен министър Гавин Уилямсън коментира, че трябва да се търсят добри отношения с Русия. Според него страната трябва да повлияе над Сирия и властите в страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: