Отидете към основна версия

2 462 21

Турция се отдалечава с огромни крачки от ЕС

  • турция-
  • ес-
  • членство-
  • отдалечава-
  • извънредно положение

Брюксел критикува Анкара заради извънредното положение

Снимка: Shutterstock

Европейският съюз обяви, че Турция не е постигнала напредък, а дори се движи бързо назад по пътя към членство в Европейския съюз, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Европейската комисия обяви в доклад за напредъка на страните кандидатки за членство, че Турция продължава да налага ограничения на опоненти и медии, и че не е постигнат напредък в борбата с корупцията. Брюксел призова Турция да отмени режима на извънредно положение, въведен след опита за преврат през юли 2016 година.

В доклада се посочва, че "мащабът и колективният характер, както и диспропорционалността на предприетите мерки... по време на извънредното положение, като масови уволнения, арести и задържания, продължават да предизвикват сериозни опасения". ЕК предупреждава, че годините на напредък в изпълнение на европейските стандарти в сферата на човешките права, свободата на изразяване и върховенството на закона са изгубени. Освен това демокрацията в Турция отслабва, докато президентските правомощия се увеличават.

След опита за военен преврат през 2016 година в Турция беше въведено извънредно положение, което продължава и до днес. Западните страни разкритикуваха турските власти заради масовите чистки и неправомерните уволнения и арести.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: