Отидете към основна версия

1 428 9

Отбраната на САЩ ще е съобразена с „конкуренцията на великите държави”

  • сащ-
  • отбрана-
  • стратегия-
  • русия-
  • китай

Новата американска стратегия за по-нататъшно развитие на системата за противоректна отбрана на САЩ ще бъде изградена спрямо съперничеството на САЩ с Русия и Китай на световната сцена. Това каза първият заместник-министър на отбраната Патрик Шанахан. Той обаче не се ангажира с точна дата, на която ще бъде представена новата несекретна версия на документа, чието публикуване се отлага вече няколко седмици. „Бих я очаквал в следващите няколко седмици. В момента тя е на етап финално обсъждане”, допълни Шанахан.

Документът е фокусиран върху Иран и Северна Корея, но последните събития са накарали властите да не се ограничават само до тези две държави. „Новата стратегия действително попада под „чадъра” на Стратегията за национална сигурност и ние ефективно модернизираме въоръжените си сили, за да сме по-подготвени. И когато говорим за Стратегия за национална отбрана, то основните конкуренти са Китай и Русия”, подчерта Шанахан.

За пръв път от 10 години насам на 19 януари 2018 г. САЩ представиха новата си Стратегия за национална отбрана. Тя е изградена съобразно дълготрайно съперничество с Русия и Китай. „Макар, че ще продължим да се борим срещу тероризма, съперничеството между великите държави, а не тероризма, се намира днес в центъра на вниманието, когато става дума за осигуряване на националната безопасност на САЩ”, смятат високопоставени американски държавници.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини