24 Април, 2018 21:47 1 417 9

Отбраната на САЩ ще е съобразена с „конкуренцията на великите държави”

  • сащ-
  • отбрана-
  • стратегия-
  • русия-
  • китай

Новата американска стратегия за по-нататъшно развитие на системата за противоректна отбрана на САЩ ще бъде изградена спрямо съперничеството на САЩ с Русия и Китай на световната сцена. Това каза първият заместник-министър на отбраната Патрик Шанахан. Той обаче не се ангажира с точна дата, на която ще бъде представена новата несекретна версия на документа, чието публикуване се отлага вече няколко седмици. „Бих я очаквал в следващите няколко седмици. В момента тя е на етап финално обсъждане”, допълни Шанахан.

Документът е фокусиран върху Иран и Северна Корея, но последните събития са накарали властите да не се ограничават само до тези две държави. „Новата стратегия действително попада под „чадъра” на Стратегията за национална сигурност и ние ефективно модернизираме въоръжените си сили, за да сме по-подготвени. И когато говорим за Стратегия за национална отбрана, то основните конкуренти са Китай и Русия”, подчерта Шанахан.

За пръв път от 10 години насам на 19 януари 2018 г. САЩ представиха новата си Стратегия за национална отбрана. Тя е изградена съобразно дълготрайно съперничество с Русия и Китай. „Макар, че ще продължим да се борим срещу тероризма, съперничеството между великите държави, а не тероризма, се намира днес в центъра на вниманието, когато става дума за осигуряване на националната безопасност на САЩ”, смятат високопоставени американски държавници.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриот

    6 2 Отговор
    Много правилно написано заглавие. Грешно би било да не напише така "Отбраната на САЩ ще е съобразена с „конкуренцията на ДРУГИТЕ велики държави”
  • 2 новичок

    18 3 Отговор
    Щом говедарите вече се СЪОБРАЗЯВАТ , значи им е спукана работата
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Барчо

    8 1 Отговор
    "Избраните" сега потриват доволно ръчички за отново новите възможности да вкарат 5 долара и да вземат 5 000. Нещо такова е съотнощението на печалбите при краварските военни поръчки. И то ще е умножено с цифра с много нули отзад.
  • 5 Иванов

    8 0 Отговор
    Нали ни заблуждават, че про в Румъния ни пазело и нас. Пази ни, но не ни пази. Сложили 20 ракети, дето само за власите няма да им стигнат. Тези сигурно не знаят и къде се намираме на картата.

    Коментиран от #7

  • 6 Гост

    2 11 Отговор
    Вече и ние сме с великите държави, комунизма си отиде завинаги нищо че почти ни заличи като нация но с развитите държави нещата ще се оправят и за нас. Русия ни върна 100 години назад.

    Коментиран от #8

  • 7 onq s konq

    0 7 Отговор

    До коментар #5 от "Иванов":

    Явно в момента се колебаеш дали щита ни пази или не ни пази.Ако обаче не бяхме член на НАТО а Руски съюзник,щеше да си абсолютно сигурен че нищо не те пази от натовските ракети,защото руснаците изграждат щит само около Москва.Та кое предпочиташ?

    Коментиран от #9

  • 8 Хохи

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "Гост":

    Браво, умен бе!
    Дано Господ ти помогне да се посъбудиш
  • 9 jfoxfk

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "onq s konq":

    Не мога да разбера защо сте толкова заблуден ... ПРО на САЩ в Румъния и Полша не може да спре руските ракети. Дори тези, които са на въоръжение сега. Ракетите СМ3 в сегашното си изпълнение могат да спрат руска ракета в радиус от 500 км, перспективните 700 - 1000 км. /За ваше сведение дори шахтните ракети са на повече от 2000 км./ И то в благоприятни условия. Тези ракети са изпитвани срешу американски Минитмън 3. Проетиран през 60-те години на 20 век. Нещо повече. ПРО е знаело точният ден и час на изстелване на ракетата-мишена. И това се знае прекрасно и в руските и в американските щабове. И го подтвърждават думите на редица американски генерали, напр. Бен Ходжис. Напротив. Не само НАТО не ни пази ами сме и по-уязвими заради Девисело. Ако някой глупак предизвика Русия или тя нападне коя ще е първата цел? Ами Девисело. Летателното време на ракета Искандер от Крим до Девисело е 6-7 минути. За ваше сведение Искандер лети по квазибалистична траектория със скорост до 7-9М. Т.е. не може да се прихване. И може да носи ядрена бойна глава. Та къде е защитата. Единсвената причина за американското ПРО е чисто нападателна. От същите контейнери се изстралват ракети Томахоук. Но те летят на дозвукова скорост и са лесно засекаеми. А при изстрелване на първата Томахоук ще последва удар. Може и ядрен. А мислите ли, че взривът ще избира само американци и румънци ... Всяка американска база е цел. За да не сме цел трябва да няма бази на САЩ у нас и до нас.