Отидете към основна версия

1 841 22

САЩ подкрепиха Македония за НАТО

  • македония-
  • сащ-
  • нато-
  • джеймс матис-
  • радмила шекеринска

Вашингтон оценява политиката на противопоставяне на Скопие по отношение на Москва

Снимка: БТА/АР

САЩ оценяват политиката на противопоставяне на Република Македония по отношение на Русия при изгонването на дипломат и подкрепата на съюзниците за спиране на руската агресия.

Това каза американският министър на отбраната Джеймс Матис по време на официалната среща с вицепремиера и министър на отбраната Радмила Шекеринска.

Матис каза, че "Македония ще стане веднага член на НАТО след като постигне взаимноприемливо решение на спора за името". "Подкрепяме вашата работа с Гърция за разрешаването на този въпрос. Надявам се скоро да има резултати. Не искаме да Ви видим спрени пред портите на НАТО. Днешната ситуация в областта на сигурността изисква дух на приятелство между всички, които искат да има свобода, да се спазват основните човешки права и да има върховенство на закона", подчерта шефът на Пентагона.

Това е първа среща на американски военен министър с негов македонски колега за последните 6 години.

Шекеринска подчерта, че "Македония е готова за членство в НАТО". "Страната много бързо върви напред след дългата политическа криза. За Балканите Македония е надежда", каза още македонският министър на отбраната и подчерта: "Ние доказахме, че сме сигурен партньор. Нашата цел е да бъдем и сигурен съюзник. Като ваш стратегически партньор търся вашата подкрепа за членството ни в НАТО. Поканата ни за членство през месец юли тази година ще ни помогне в стратегическата ни цел, ще помогне и на региона, при изграждането на трайна стабилност и ще увеличи влиянието на САЩ и НАТО".

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини