Отидете към основна версия

5 724 25

САЩ не изключват война със Северна Корея

  • сащ-
  • северна корея-
  • война-
  • заплахи-
  • ники хейли-
  • оон

Това е една от опциите за решаване на конфликта

Снимка: БТА/ AP

Постоянният представител на САЩ в ООН Ники Хейли заяви, че войната със Северна Корея все още остава един от вариантите за възможни действия на администрацията на президента Доналд Тръмп.

„Тази администрация зае позиция, показваща на Северна Корея какво може да се случи с нея, ако тя заплашва САЩ. Никой не иска да воюва. Президентът не иска война, аз не искам война. Но това е един от вариантите за възможни действия“, каза тя в интервю за телевизия Си Би Ес, отговаряйки на въпрос дали САЩ са готови да започнат война срещу Пхенян.

Това изказване на Хейли прозвуча на фона на изявленията на Тръмп за „успешната подготовка“ на неговата среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун „в началото на юни или дори по-рано“ в зависимост от развитието на ситуацията. Американският президент заяви в петък, че датата и мястото на срещата вече са съгласувани и ще бъдат обявени в близките дни.

По-рано той пожела разговорите с Ким Чен-ун да се проведат в пограничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея, съобщи Нова телевизия. Като възможно място за срещата се споменава и Сингапур. В Панминчжон на 27 април се състоя срещата между севернокорейския лидер Ким Чен-ун и президента на Южна Корея Мун Дже Ин.

Северна Корея обяви, че е обект на натиск и военни заплахи преди предстоящата среща на високо равнище между Пхенян и Вашингтон, предаде Би Би Си. Представител на севернокорейското министерство на външните работи обвини американската страна, че преднамерено провокира Пхенян с предложението да се откаже от ядрено оръжие срещу спиране на разширяването на санкциите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Северна Корея заплаши да отмени срещата с Тръмп

    Северна Корея заплаши да отмени предстоящата среща на върха със Съединените американски щати, ако американците поискат от Пхенян едностранно да се отк ...
    16.05.2018
    2 975
    17
  • КНДР: САЩ трябва да са въздържани

    Властите в Северна Корея призоваха САЩ да проявят сдържаност от реплики и обръщения, които могат отново да разпалят напрежението между двете страни, с ...
    10.05.2018
    1 838
    3
  • Преговори между САЩ и Северна Корея

    Държавният секретар на сАЩ Майк Помпео пристигна на посещение в Северна Корея, съобщи Fox News. Визитата беше обявена само часове преди да се състо ...
    09.05.2018
    1 206
    3