Отидете към основна версия

2 151 10

Израел предупреди палестинците: Стойте далеч от оградата (СНИМКИ)

  • израел-
  • палестина-
  • хамас-
  • газа-
  • ерусалим

Еврейската държава препоръча на жителите на Газа да не стават "оръдие на Хамас" 

Снимки: БТА/АР

Израелски военни подпалваха автомобилни гуми и хвърляха листовки в ивицата Газа рано тази сутрин, с предупреждение към палестинците да стоят далеч от границата с Израел докато демонстранти се събираха за предпоследния ден на продължилите шест седмици протести, предаде Reuters.

Очаква се по-късно протестите да се разраснат в деня на 70-ата годишнина от създаването на еврейската държава и откриването на новото посолство на САЩ в Ерусалим.

В Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа, израелски сили стреляха по демонстрант и го раниха в крака, съобщиха очевидци и палестински медици.

Протестите, наречени "Големият поход за завръщане", трябва да достигнат връхна точка утре, в деня, отбелязван от палестинците като "Накба" ("катастрофа"). На този ден през 1948 стотици хиляди палестинци са били прогонени от домовете си.

Ислямистката групировка "Хамас", която управлява Газа, обеща, че хората, които ще се съберат в Газа и на други места, ще са много повече пред следващите два дни и ще достигнат стотици хиляди.

Израел обвинява "Хамас", че използва протестите като прикритие за извършване на нападения срещу граничната ограда между Газа и Израел и срещу израелски войници от израелската страна на границата.

В листовките жителите на Газа са предупреждавани да не доближават оградата и "да не се опитват да я саботират". Израелците наричат протестиращите "размирници" и предупреждават палестинците от Газа да не се превръщат "в оръдие на Хамас".

Днешният палестински поход е от едноседмичната кампания начело с "Хамас", подхранвана от отчаянието сред двумилионното население на Газа от продължаващата десетилетие гранична блокада на територията от Израел и Египет.

От началото на протестите в края на март в тях са загинали 42 палестинци, а над 1800 са били ранени с огнестрелно оръжие от израелски военни.

Очевидци разказаха, че израелски дронове са пускали запалителни материали, които да подпалят предварително автомобилните гуми, приготвени от демонстранти за натрупване по границата, където да предизвикат огромни огньове.

В протестите активисти от Газа използват гъстия дим от горящите гуми за прикритие от израелски снайперисти от другата страна на оградата.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Светът отново се раздели за Газа (СНИМКИ)

    САЩ блокираха приемането от Съвета за сигурност на ООН на комюнике, призоваващо за независимо разследване на смъртоносните сблъсъци в ивицата Газа вче ...
    15.05.2018
    2 726
    26
  • Изтребители атакуваха лагер в ивицата Газа

    Израелските военновъздушни сили са нанесли удари по цели на организацията „Хамас“ в района на ивицата Газа, съобщи ТАСС. Изтребители са ...
    14.05.2018
    3 189
    9
  • Кървава война в Газа (СНИМКИ)

    Най-малко тридесет и осем палестинци бяха убити от израелски огън в ивицата Газа при днешните сблъсъци с протестиращи заради откриването на новото пос ...
    14.05.2018
    4 796
    30
  • Кръщават израелски отбор на Тръмп

    Израелският футболен клуб "Бейтар" планира да промени името си на "Бейтар Тръмп" в чест на американския президент Доналд Тръмп. По ...
    14.05.2018
    2 203
    8
  • Нетаняху ще може да обяви война

    Израелският премиер Бенямин Нетянаху получи специални правомощия от парламента в страната, съобщи Haaretz. Депутатите гласуваха в полза на нов зако ...
    01.05.2018
    2 376
    15
  • Израел обяви война на Газа

    Израелски изтребители са нанесли удари по шест морски обекта на палестинското движение Хамас близо до крайбрежието на ивицата Газа. Това е станало в о ...
    28.04.2018
    15 490
    46