Last news in Fakti

14 Май, 2018 12:21 2 140 10

Израел предупреди палестинците: Стойте далеч от оградата (СНИМКИ)

  • израел-
  • палестина-
  • хамас-
  • газа-
  • ерусалим

Еврейската държава препоръча на жителите на Газа да не стават "оръдие на Хамас" 

Израел предупреди палестинците: Стойте далеч от оградата (СНИМКИ) - 1
Снимки: БТА/АР

Израелски военни подпалваха автомобилни гуми и хвърляха листовки в ивицата Газа рано тази сутрин, с предупреждение към палестинците да стоят далеч от границата с Израел докато демонстранти се събираха за предпоследния ден на продължилите шест седмици протести, предаде Reuters.

Очаква се по-късно протестите да се разраснат в деня на 70-ата годишнина от създаването на еврейската държава и откриването на новото посолство на САЩ в Ерусалим.

В Хан Юнис, в южната част на ивицата Газа, израелски сили стреляха по демонстрант и го раниха в крака, съобщиха очевидци и палестински медици.

Протестите, наречени "Големият поход за завръщане", трябва да достигнат връхна точка утре, в деня, отбелязван от палестинците като "Накба" ("катастрофа"). На този ден през 1948 стотици хиляди палестинци са били прогонени от домовете си.

Израел предупреди палестинците: Стойте далеч от оградата (СНИМКИ)

Ислямистката групировка "Хамас", която управлява Газа, обеща, че хората, които ще се съберат в Газа и на други места, ще са много повече пред следващите два дни и ще достигнат стотици хиляди.

Израел обвинява "Хамас", че използва протестите като прикритие за извършване на нападения срещу граничната ограда между Газа и Израел и срещу израелски войници от израелската страна на границата.

В листовките жителите на Газа са предупреждавани да не доближават оградата и "да не се опитват да я саботират". Израелците наричат протестиращите "размирници" и предупреждават палестинците от Газа да не се превръщат "в оръдие на Хамас".

Днешният палестински поход е от едноседмичната кампания начело с "Хамас", подхранвана от отчаянието сред двумилионното население на Газа от продължаващата десетилетие гранична блокада на територията от Израел и Египет.

От началото на протестите в края на март в тях са загинали 42 палестинци, а над 1800 са били ранени с огнестрелно оръжие от израелски военни.

Очевидци разказаха, че израелски дронове са пускали запалителни материали, които да подпалят предварително автомобилните гуми, приготвени от демонстранти за натрупване по границата, където да предизвикат огромни огньове.

Израел предупреди палестинците: Стойте далеч от оградата (СНИМКИ)

В протестите активисти от Газа използват гъстия дим от горящите гуми за прикритие от израелски снайперисти от другата страна на оградата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    19 2 Отговор
    Пуснете им песента от евровизия, и няма да ги видите повече.
  • 2 Минчо мангала

    4 1 Отговор
    след 10- тина години ,,Палестина като държава няма да съществува ,Евреите я превземат град по град

    Коментиран от #3

  • 3 Не е вярно

    0 2 Отговор

    До коментар #2 от "Минчо мангала":

    Газа ако не съществува ще е супер дори за Египет ама е по-вероятно за 10 години да се удвоят с най-високата раждаемост и средна възраст 17.2 години това са пълни глупости че евреите ще превземат арабите най-малкото заради това че евреите в Палестина са много по-малко от арабите в Израел
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Richardirres

    0 0 Отговор
    http://mysite.ru - http://mysite.ru
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.