Отидете към основна версия

3 613 21

Путин имал план за разделянето на Босна и Херцеговина

  • русия-
  • босна и херцеговина-
  • сърбия

Планът е бил блокиран от Сърбия

Снимка: БТА/AP

Сръбският президент Александър Вучич е предотвратил план на Русия за разцепването на Босна и Херцеговина, съобщи хърватското издание „Индекс“.

Според медията руските власти са имали план за отделянето на автономната Република Сръбска. Планът е бил одобрен от президента Владимир Путин през 2014 г. Той е напомнял на начина, по който се проведе анексията на Крим.

Планът е предвиждал на първо място да се проведе референдум за отделянето на Република Сръбска от Босна и Херцеговина. След това областта е трябвало да бъде присъединена към Сърбия.

Руските власти са водили комуникация с лидера на областта Милорад Додик. След това той е провел разговор със сръбския президент Александър Вучич. По онова време Вучич беше премиер на Сърбия.

Вместо да приветства плана обаче, той е наредил на Додик да не предприема подобни действия. Така и планът не е бил осъществен.

Все още не е ясно защо Вучич е взел подобно решение. В момента той е един от най-близките съюзници на руските президент Владимир Путин в международен план.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Русия не иска Косово да има армия

    Русия предупреди Съвета за сигурност на ООН, че преобразуването на силите за сигурност на Косово може да доведе до опасни последици, съобщи ТАСС. С ...
    15.05.2018
    2 904
    13
  • Сърбия спря българска паметна плоча

    Паметна плоча, която е трябвало да бъде поставена в Босилеград, в памет на убити българи през Първата световна война, не е била допусната да мине гран ...
    13.05.2018
    3 799
    13
  • Отпор срещу „Северен поток 2“

    Вълна на отпор се надига срещу строителството на газопровода "Северен поток 2“, проектиран, за да доставя руски газ към Европа. Вчера еколо ...
    13.05.2018
    4 096
    18
  • Путин започва да прави отстъпки за Сирия

    Ударите на Израел срещу ирански военни сили в Сирия и особено атаката срещу едно от предградията на Дамаск са ясно съобщение до Башар Асад. То изисква ...
    13.05.2018
    9 184
    47
Новини по държави: