Отидете към основна версия

7 103 63

Турция сформира мюсюлманска коалиция срещу Израел

  • реджеп ердоган-
  • турция-
  • израел-
  • организация за ислямско сътрудничество

Турският президент яростно критикува еврейската държава след кървавата баня в Газа

Снимка: БТА/АР

Турският президент Реджеп Ердоган, който яростно критикува Израел след кървавата баня в Газа, посрещна в Истанбул лидери от мюсюлманския свят, за да осъдят израелската държава, но малко конкретни мерки се очакват заради разногласия, отбелязва АР.

"Извънредната среща на върха" на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС) се очаква да се открие в 17.45 часа под председателството на Ердоган в Истанбул, където следобед ще се състои също голяма демонстрация в подкрепа на палестинците.

Министрите на външните работи на страните от ОИС се събраха преди обяд в Истанбул, за да изработят финалната декларация, която трябва да бъде приета от лидерите в края на форума.
В проектодекларацията се призовава "да се предостави международна защита на палестинския народ" и "се осъждат престъпните действия на израелските сили срещу невъоръжени цивилни" в ивицата Газа, научи АFP, от участници в заседанието.

В текста се обвинява освен това американската администрация, че "насърчава престъпленията на Израел и го защитава" и се критикува преместването на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим, според същите източници.

Ердоган, който отправи изключително яростни критики срещу Израел след смъртта на 60 палестинци при стрелба на израелски войници в Газа, каза, че се надява, че ОИС ще изпрати "много силно послание" на срещата в Истанбул.

В понеделник израелски войници убиха 60 палестинци в Газа, участващи в протести срещу преместването на посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: