Отидете към основна версия

7 209 24

В Русия: Вучич предаде предците си

  • русия-
  • сърбия-
  • елена гускова-
  • александър вучич-
  • косово-
  • предателство

Русия няма да се намеси, ако Сърбия реши да признае Косово

Снимка: БТА/ AP

Според ръководителката на Центъра по изучаване на съвременните балкански кризи към института по славянски изследвания към РАН Елена Гускова президентът на Сърбия Александър Вучич отдавна е взел решени по повод Косово, предава EA Daily.

Според Гускова сръбският президент е имал шанс да промени сценария на отношенията с Прищина, когато замести Борис Тадич на поста министър-председател. Както припомня Гускова, която е и член на Сената на Република Сръбска, Тадич е преговарял със сепаратистите, но никога не е сключвал договор с тях.

„Можеше да се откаже от всичко, за което се е съгласил Тадич, и да започне от нулата. Но той взе всички точки на споразумението, дори отиде по-далеч, като ги разшири“, допълни тя, добавяйки, че в този случай правата на косовските сърби все още не са защитени.

Според нея присъединяването към Сърбия към НАТО остава една от основните задачи, заложени от западните държави. И ако Вучич се съгласи да подпише споразумение за Косово, по същия начин ще се намери някоя ръка, които подпише споразумение с НАТО, без оглед на решение за военен неутралитет на Сърбия, предаде „Фокус“.

Според Гускова става ясно, че Белград вече е взел решение и сръбското ръководство е готово да признае независимостта на Косово. „Съответно Русия няма да се противопостави на този процес, защото това е сръбската земя, а сърбите решават дали да я дадат, да я продадат или да се откажат от нея. Но историята наистина ще помни Александър Вучич, защото ще даде Косово и Метохия на албанците и отказва част от сръбската територия, за която се бориха поколенията на неговите предци“, обобщава Елена Гускова.

В отговор на въпрос дали Александър Вучич продължава да разчита на безусловната подкрепа на Русия в Съвета за сигурност на ООН Гускова отбеляза, че Сърбия и днес прави възможно сътрудничество със страните-членки на НАТО.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: