Отидете към основна версия

1 901 9

Смяна на властта в Мадрид. Социалистите поеха командването (СНИМКИ)

  • испания-
  • мариано рахой-
  • педро санчес-
  • каталуния

Испанският премиер Мариано Рахой беше свален чрез вот на недоверие и заменен от лидера на социалистите Педро Санчес

Снимки: БТА/АР

Испанският министър-председател Мариано Рахой беше отстранен от поста си чрез вот на недоверие, съобщи ВВС.

Вотът на недоверие срещу консервативния ръководител, който остана на власт над шест години, бе подкрепен от 180 депутати в 350-местната долна камара. Депутатите гласуваха на негово място да застане лидерът на Испанската социалистическа работническа партия Педро Санчес.

Рахой, един от най-дълго управлявалите правителствени ръководители, загуби вота след обвинения в корупция, повдигнати миналата седмица на бивши членове на неговата Народна партия.

След вота Рахой отиде при Санчес в залата и стисна ръката на бъдещия лидер. Очаква се той да встъпи в длъжност до понеделник, а кабинетът му да бъде назначен следващата седмица.

Рахой, който управлява шест години, призна още преди вота на недоверие, поискан от социалистите, че повечето депутати ще откажат подкрепа на кабинета му.

"Можем да предположим, че вотът на недоверие ще бъде одобрен. Вследствие на това Педро Санчес ще стане новият министър-председател", заяви той и поздрави своя съперник.

"За мен бе чест да бъда премиер на Испания и да оставя страната в по-добро състояние отпреди", каза Рахой.

Дошъл на власт през декември 2011 г., 63-годишният Рахой оцеля след редица остри кризи, след рецесия, на която противопостави строг режим на икономии, след месеци политическа блокада през 2016 г. и опита за отцепване на Каталуния миналата година.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: