Отидете към основна версия

3 721 29

Украйна може да получи газ от България

  • украйна-
  • газ-
  • българия

Пето Порошенко очаква доставки през TANAP

Украйна може да получава газ от Трансанадолския газопровод (TANAP) през България и Румъния, написа в профила си в "Туитър" украинският президент Петро Порошенко, който бе гост на официалното откриване на съоръжението в централния турски град Ескишехир във вторник, съобщи "Дневник".

"Ще бъдем щастливи да разнообразим източниците си на енергия и да получаваме доставки на газ от TANAP през България и Румъния", каза той и в словото си на церемонията. По думите му Киев е благодарен за възможността да получава газ от Турция и Азербайджан. "В бъдеще ще можем да открием шанс за привличане на повече природен газ от Азербайджан, от каспийския регион не само за страната, но и за целия регион, свързан с украинската газопреносна мрежа", добави той.

Порошенко се включи в символичното отваряне на крана на TANAP заедно с турския домакин Реджеп Тайип Ердоган, азербайджанския президент Илхам Алиев, сръбския премиер Александър Вучич, Мустафа Акънджъ - лидер на непризнатата Република Северен Кипър, и Берат Албайрак, министър на eнeргетиката на Турция и зет на президента Ердоган.

Не е ясно откъде Украйна би могла да вземе газ за внос през България и Румъния, тъй като газопроводът продължава от турско-гръцката граница през Северна Гърция и Албания до адриатическия бряг на Италия. По проект е предвидено 10 млрд. куб.м от пренасяния газ да достигат пазарите на Европа, когато заработи и това продължение, известно като Трансадриатически газопровод (ТАР).

България може да се включи през две трансгранични връзки с Гърция или да използва за реверсивни доставки газопровода, по който в момента Турция внася от Русия. За да достигне до украинската мрежа, Румъния също трябва да обърне потока на пренасяния газ на север.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Путин предупреди Украйна

    Президентът на Русия Владимир Путин предупреди Украйна да се въздържа от провокации по време на Световното първенство по футбол, съобщи ТАСС. Свето ...
    13.06.2018
    21 601
    42
  • Крим остана без ток

    В някои райони на Крим има срив в електрическата мрежа, съобщава РИА „Новости“, цитира БНР. Според „Криминформ“ без ток е цели ...
    13.06.2018
    9 106
    36
  • Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт

    Украйна, Грузия и Молдова формират прозападен фронт, пише руският ежедневник "Независимая газета“. В Киев се проведе междупарламентарнат ...
    13.06.2018
    4 478
    37
Новини по държави: