Last news in Fakti
  Тема: Украйна

14 Юни, 2018 08:41 3 713 29

Украйна може да получи газ от България

  • украйна-
  • газ-
  • българия

Пето Порошенко очаква доставки през TANAP

Украйна може да получава газ от Трансанадолския газопровод (TANAP) през България и Румъния, написа в профила си в "Туитър" украинският президент Петро Порошенко, който бе гост на официалното откриване на съоръжението в централния турски град Ескишехир във вторник, съобщи "Дневник".

"Ще бъдем щастливи да разнообразим източниците си на енергия и да получаваме доставки на газ от TANAP през България и Румъния", каза той и в словото си на церемонията. По думите му Киев е благодарен за възможността да получава газ от Турция и Азербайджан. "В бъдеще ще можем да открием шанс за привличане на повече природен газ от Азербайджан, от каспийския регион не само за страната, но и за целия регион, свързан с украинската газопреносна мрежа", добави той.

Порошенко се включи в символичното отваряне на крана на TANAP заедно с турския домакин Реджеп Тайип Ердоган, азербайджанския президент Илхам Алиев, сръбския премиер Александър Вучич, Мустафа Акънджъ - лидер на непризнатата Република Северен Кипър, и Берат Албайрак, министър на eнeргетиката на Турция и зет на президента Ердоган.

Не е ясно откъде Украйна би могла да вземе газ за внос през България и Румъния, тъй като газопроводът продължава от турско-гръцката граница през Северна Гърция и Албания до адриатическия бряг на Италия. По проект е предвидено 10 млрд. куб.м от пренасяния газ да достигат пазарите на Европа, когато заработи и това продължение, известно като Трансадриатически газопровод (ТАР).

България може да се включи през две трансгранични връзки с Гърция или да използва за реверсивни доставки газопровода, по който в момента Турция внася от Русия. За да достигне до украинската мрежа, Румъния също трябва да обърне потока на пренасяния газ на север.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 goni

    54 9 Отговор
    Майтапа е голям! Украйна да получава газ през България и Румъния!:) Ние, пък сигурно ще го получим през Германия!:)
  • 2 Townboy

    46 12 Отговор
    Те руснаците пасат трева и ще ни позволят да предоставим техния газ на украинската сволоч.

    Коментиран от #23, #29

  • 3 бббббб

    47 11 Отговор
    Хахаха явно Тиквата го е лъгал нещо
  • 4 Хахаха

    48 13 Отговор
    Хахаха!!! Това направо е виц! Вместо да се уговорят нещо с Русия, хем и доставката ще им е много по-евтина хем всичко, Порошенко уби рибата!
  • 5 Alarak(the truth)

    27 7 Отговор
    Никви такива, нищо няма да пилучите, натегачи такива...
  • 6 Инкогнито

    36 5 Отговор
    И една тръба от винпрома ,, Пещера"за президентството в Киев.
  • 7 нормален

    33 6 Отговор
    Е, на това му се вика натири питомното, гони дивото.
    Неква "демокрация", "диверсификация" и дефекация предполагам.
  • 8 Пешо

    21 6 Отговор
    Може, ама друг път.То за нас няма, та за вас!
  • 9 Един

    21 3 Отговор
    Ако тези, дето са измислили това се "напънат" ( да пърдят количествено и качествено на нови висоти) може и да има какво да изнесем като "газ" и за други желаещи!
  • 10 КАК

    22 4 Отговор
    А как от къде от хъб " Балкан" , хан " Асхарух кипи ог газ.Не сме сами на света имало и други " будали" като нас.
  • 11 психиатър

    30 6 Отговор
    България и Украйна единни в безумието!

    Да живей "демокрацията"!
  • 12 Голям прос

    22 6 Отговор
    Тия украинци били големи мечтатели! То ние за нас си осигурихме газ, че и на тях ще даваме. Голям виц!
  • 13 123

    30 5 Отговор
    Ма защо само Украйна, нека и Русия получава газ от България. ;)
  • 14 Бай хой

    16 6 Отговор
    Даааам танап капацитет 10милиарда кубика годишно. За кого по напред. Турция, Гърция, Италия, Словения, Хрватска, евентуално тикволандия.
    А хохлите си имат газопровод с капацитет 130милиарда кубика годишно. Къде е логиката? Къде е здравия разум?

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Ььььььь

    10 0 Отговор
    И от Марс може да получи Украйна тази газ...като ги гледам колко са неадекватни тия шматароци,чак се чудя с какво се друсат?..?...?
  • 17 СТЕФФАН

    7 1 Отговор
    Ердоган продава газ на всеки , той събира в едно азерски, туркменски,ирански , иракски и катарски .
    Колко е предвидлив и хитър турчино само, върти ни на малкия си пръст .
  • 18 мит

    6 1 Отговор
    Мечтат не вредна

    Коментиран от #20

  • 19 гост

    3 8 Отговор

    До коментар #14 от "Бай хой":

    Наакахте ли памперсите , газпромовски подлоги , хахахаха !! Още оня ден написах , че има официални запитвания и от Украйна и от ПОЛША за азерски газ през България !!! И тръбата не е 10 , а 16 милиарда кубика !!! И с тоя интерес ще я удвоят за 2-3 години най-много , тоест 32 милиарда !! И тия 6 милиарда които сега остават в Турция , много скоро също могат да се окажат в Европа , щото Турция чака още поне три тръби от Иран , Кипър и Туркменистан !!! И също усилено разработва собствен добив от шелфа и от шистов газ !! А най-хубавото накрая , четете и ревете !!
    "Blue Stream не успя да изтласка газа от Азербайджан от Турция. Нещо повече Баку и партньорите му отиват на челен сблъсък, като обвързват продажните си цени с тези на „Газпром“, но с дисконт от 12% (това е последната формула за цена на Botas). Blue Stream – 2 така и не се материализира по икономически причини. " !!!!!

    Коментиран от #24

  • 20 гост

    2 11 Отговор

    До коментар #18 от "мит":

    Замисълът да се насити турския пазар с руски газ през много входни пунктове – чрез TBP, Турския и Син поток, издава отчаянието на Москва в стремежа и да си осигури запазен периметър и сфери на влияние на своя газ, като предотврати конкуренцията извън Гърция и България. С предстоящите алтернативни доставки на газ и възможността за суап сделки, дори и преди TAP да започне да функционира, вносителите в Гърция и България биха могли да се възползват от излишъци от газ на турския пазар, които ще се появят след пускането в експлоатация на TANAP. Точно от това се страхува „Газпром“ – че клиентите ще тръгнат да купуват газ през газовите борси и от търговци, вместо по дългосрочни договори с Газпром, без да посещават Москва и да уговарят политически сделки, без да е нужно да се съгласяват с нови пунктове за доставка на турско-българска и турско-гръцка граници. !!!!!
  • 21 ПЕНКО

    7 1 Отговор
    АГЕНШЪН ЦР-УШЪНС ,... ХИ ХИ ХИ ХИ ...ХАХ ХА ХА ...ЩО ТАКА ...ЩО ТАКА ...-НЯМА Я - ПОДХОДЯЩАТА ТРЪБА !?!?!?!?
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Барчо

    4 0 Отговор

    До коментар #2 от "Townboy":

    Те са си капиталисти и не ги интересува дали ще го купуват дори и марсианците. Въпроса е да плащат.
  • 24 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #19 от "гост":

    Газопровода е 16мил кб. Част от този газ е руски , Русия го допълва за да избегне европейското антимонополно законодателство, тоест газа минава за азерски.В Турция се разтоварват 6 мил кб. Италия има договорени 8 мил. кб. Ние сме договорили 1 мил.през интерконектор за един мил. пренос. , а останалите Гърция , Сърбия и региона , предполагам можеш да смяташ , елементарно за първи клас.

    Коментиран от #25, #26, #27, #28

  • 25 гост

    2 7 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Русия "допълва" само и единствено собствените ти мокри сънища , за твое най-голямо съжаление !!!! Газът е 100 % от Шах Дениз 2 с оператор Бритиш Петролеум и няма НИКАКЪВ друг в ТАНАП !!! Руския газ който Азербайджан купува е за ВЪТРЕШНИ нужди и няма ама никакъв шанс дори да помирише ТАНАП !!! Да не говорим , че го плащат на под 50% от цената на която Газпром продава в Европа !!! Италия засега не получава нищо защото не е изградена морската част на ТАП и най-вероятно ще я откажат , защото чакат три пъти повече собствен газ на ЕНИ от Египет , който ще дойде точно в Южна Италия !!! Последно са дали запитване да го получат по стария маршрут през Австрия , което значи през България , Сърбия и Унгария !! И ТАНАП още по проект е 32 милиарда , просто сега откриха първия етап , който ще е удвоен до три години максимум !
  • 26 гост

    0 6 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Всъщност именно Eni започна и "погребението" на друг руски газопровод - "Южен поток". Компанията беше един от водещите акционери в проекта, заедно с "Газпром". През годините обаче започнаха да разпродават своя дял и в крайна сметка почти единствени излязоха на печалба, когато "Газпром" закри проекта по нареждане на Владимир Путин.

    Така "Южен поток" падна жертва на продължителната политическа конфронтация между Русия и Еврпейската комисия. Сега нищо чудно Eni да погребе и "Турския поток", който смени "Южен поток".

    На сайта си италианската компания описва подробно бъдещите условия за добив. За разлика от руските си колеги, италианците не участват в начинания, без да пресметнат всички възможни последици и изгоди.

    Затова се знае отсега, че онази част от шелфа, където се намират газовите запаси, на практика е идеално подходяща за подводно сондиране. Условията в субтропичен Египет са по-добри, отколкото в редица находища, като например Щокманското в Русия, добивът от което в момента е признат за нерентабилен.
  • 27 гост

    2 6 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    Eni не разкрива засега каква е очакваната себестойност на добива от находището Зохр. Според експерти обаче египетското "синьо гориво" ще е с 15-20 на сто по-евтино от газа, който Русия би могла да доставя през Турция.

    Може ли днес "Газпром" да конкурира някак този проект, пита "Росбалт". Според руското издание отговорът е "Най-вероятно не". "Газпром" няма инструменти, за да повлияе било върху Eni, или върху властите в Кайро. Да, Египет има силна нужда от доставки на руско зърно, но Москва едва ли ще реши да ги спре с цел натиск върху новия си енергиен конкурент. Но дори в бъдеще събитията да тръгнат в тази посока, Египет доста бързо ще намери алтернативни източници на зърно.

    Тъй че "Газпром" вероятно трябва да се подготви, че през 2018 г. ще изгуби още едно твърде перспективно международно направление - газовия пазар на Южна Европа.
  • 28 гост

    2 2 Отговор

    До коментар #24 от "Гост":

    За 6 милиарда дето "остават" в Турция съм обяснил в коментар 19 , не се прави на невидял !
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по държави: