Отидете към основна версия

2 014 33

Избори, които чертаят живота на поколения турци

  • турция-
  • избори-
  • реджеп ердоган-
  • поколения-
  • мухаррем индже-
  • вот-
  • гласуване

Съдбоносен избор за Турция

Снимка: БТА/ AP

Турция тръгва към урните. 24 юни бе датата, чакана от месеци с огромен интерес, но и притеснения. Многомилионна Турция, втората най-голяма армия в НАТО, избира президент и парламент на фона на обявено извънредно положение.

След опита за военен преврат в страната през 2016 година бе обявено извънредно положение, което на практика развърза ръцете на службите за масови арести и чистки, обхванали всички нива в държавата. Международната общност разкритикува Реджеп Ердоган, че е обявил война на другомислещите, но арестите не спряха.

Днес десетки милиони турски граждани избират президент и парламент. След проведения референдум за президентска република правомощията на държавния глава ще са много по-големи и поради тази причина вотът днес е съдбоносен. Той ще предначертае бъдещето на поколения турци. Вариантите са два – безпрецедентна власт на Ердоган, или разклатен стол на „султана“.

Президентските избори се чакат с по-голям интерес. Въпросът тук е дали ще има втори тур. Реджеп Ердоган се цели в победа още на първи, защото ако се стигне до втори, вероятността да загуби не е малка. Опозицията ще се обедини около кандидатурата на Мухаррем Индже. Управляващата Партия на справедливостта и развитието иска победа и на парламентарните избори, целейки се в мнозинство от 300 депутатски места.

За първи път от много време насам обаче опозицията в Турция говори в един глас, единна е, и по всичко личи, че иска да сложи край на управлението на Ердоган. Анализаторите отчитат, че той продължава да има голяма подкрепа в страната, въпреки тъмните облаци, надвиснали над икономиката и срива на турската лира. Най-голямата въпросителна обаче е защо се провеждат избори при въведено извънредно положение.

Турция вече отказа достъп на наблюдатели, а опасенията се, че предстоят сериозни нередности, които могат да наклонят везните в полза на Ердоган. За първи път от 16 години насам има сигнали, че тронът на Ердоган е разклатен. Той е вторачен в победата, но какво ще решат турците? Какъвто и избор да вземат, той ще предопредели бъдещето на страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: