Last news in Fakti

24 Юни, 2018 08:10 2 414 17

Турция избира новия си президент и парламент

  • турция-
  • избори-
  • президент-
  • парламент
Турция избира новия си президент и парламент - 1
Снимка: АР/БТА

Шестима кандидати за президент и осем партии. Кой ще е победителят ще стане ясно след като днес турците дадат своя вот. Президентските и парламентарни избори в южната ни съседка се провеждат с година по-рано след като през 2017-а на референдум бяха приети промени в Конституцията. Според тях президентът ще има 5-годишен мандат, като може да бъде преизбиран. Редакцията на основния закон му дава значително повече правомощия отпреди, както и на изпълнителната власт. Отпада длъжността министър-председател. Министрите ще бъдат назначавани от президента и ще отговарят пред него, а не пред Меджлиса. С редакцията на Конституцията се увеличи и броят на депутатите от 550 на 600 души. Депутати вече могат да стават всички пълнолетни лица. Отпадна изискването кандидатите да са над 25-годишна възраст.

Над 56 млн. турци имат право на глас. Те могат да упражнят конституционното си право в 180 000 избирателни секции. За прът път на тези избори ще имат право на глас 1.5 млн. младежи.

В случай, че никой то днешните кандидати за президент не успее да събере 50% от действителните гласове, се отива на балотаж, който ще е на 8 юли.

Каква е степента на прозрачност?

Ако се съди по броят на чуждестранните журналисти – висока. Акредитирани са 635 журналисти от 34 държави, предава Анадолската агенция. 415 е броят на чуждестранните наблюдатели, като близо половината (бел. ред. 234) са от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). От главната дирекция по пресата уверяват, че на журналистите ще бъдат осигурени всички необходими условия за отразяване на отразяване на изборния ден. Създадени са пресцентрове в Анкара, Истанбул и Диарбекир. Там на монитори ще се излъчват данните на Висшата избирателна комисия на Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Салам Алеко

    15 9 Отговор
    Айде ердо! Преброй, спечели, и дърпай родината на злото, към светли черни дълбини! Жалко че новата година няма да я видиш, няма да видиш и как след теб, турция ще стане отново нормална държава!

    Коментиран от #4

  • 3 назад назад

    11 12 Отговор
    Една държава на ръба на диктатурата ! Тъжна и страшна картинка !

    Коментиран от #10

  • 4 гост

    6 13 Отговор

    До коментар #2 от "Салам Алеко":

    Не се радвай😉твоята няма да стане,довечера си вземи повечко лубрикант и памперси...

    Коментиран от #6

  • 5 ПЕЕВ

    9 12 Отговор
    ДАНО ДА ИМ ДОЙДЕ АКЪЛА НА ТУРЦИТЕ ТА ДА НЕ ГО ИЗБЕРАТ.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гост

    5 6 Отговор

    До коментар #6 от "Салам Алеко":

    Да,така е,четейки коментара ти съм 101% сигурен,че си неспасяем!Горкичкия...
  • 8 Erdogan zagubi

    3 5 Отговор
    Изборите в Турция – може ли Ердоган да бъде победен?
    Коментар на бившия ни генерален консул в Турция Георги Димов
    btvnovinite.bgПубликувано в 10:55 ч. 24.06.2018 г. - Обновено в 10:57 ч. 24.06.2018 г.

    Ако се стигне до балотаж на изборите в Турция, това означава, че Реджеп Тайип Ердоган губи темпо, инерция и харизма. Това каза в предаването „Тази неделя” по bTV бившият ни генерален консул в Турция Георги Димов.

    Ако обаче спечели, това ще доведе до по-нататъшно господство и засилване на политическия ислям в страната, пълно незачитане на пазарните механизми, продължаване на срива на турската лира, на обедняването, безработицата и инфлацията, както и запазване на външнополитическия курс

    Коментиран от #9

  • 9 гост

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Erdogan zagubi":

    Тоя АНАЛизатор е никой...
  • 10 ivan4o

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "назад назад":

    А бре чобан, ти думата диктатура знаеш ли ко значи?
  • 11 Yavuz

    6 2 Отговор
    Турция при управлението на Ердоган за 16 години след като си изплати дълга към МВФ(IMF) успя да увеличи БВП от 250 млрд. $ на 900 млрд. $, построените 80 университета ги увеличи на 205,год.приход на глава от населението от 3000 $ се увеличи на 11000 $ ,рекорд в строеж на магистрали, мостове, тунели, летища .Най бързо развиваща се икономика в света, като в същото време тотално ликвидира ПКК в страната и извън нея. Провежда третата мащабна военна операция извън Турция. "ДИКТАТОРЪТ " най голямо внимание отделяше на здравеопазването, което вече превъзхожда повечето европейски страни.
  • 12 Хасан

    2 3 Отговор
    За една силна и могъща Турция..

    Коментиран от #13

  • 13 Салам Алеко

    2 4 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Айде, да отвори нови работни места, човека има визия, да ви призове да се приберете, да станете всички миньори! Горивото за АЕЦ трябва да се копае, нали?

    Коментиран от #14

  • 14 А леко бе салам

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Салам Алеко":

    Горивото си го купихме от руснаците, ти това не го мисли. Вече утвъдихме и проекта на 4та атомна, като 1ва атомна вече се строи. Преди купувахме ток от вас, в много близко бъдеще, себестойността на електроенергията ни ще позволи да се превърнем и в износители.. Ама то за такива неща се иска визия и много труд, не само приказки и оплаквания, както е при вас.. та сега разбираш ли защо народа го обича, а родшилднята го оплюва използвайки цялата си медийна система.. едва ли рамковото ти мислене ще ти позволи да разбереш някои фундаментални истини, но тук хората си имат много по-важни неща, отколкото какво и как мислят там при теб. . Хайде със здраве. .

    Коментиран от #16

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Салам Алеко

    1 2 Отговор

    До коментар #14 от "А леко бе салам":

    А отпадъка? А отпадъка? Купува гориво, и ще плаща да му взимат отпадъка! АЕЦ е нерентабилно начинание(доказано), светът върви напред, и турците повтарят грешките на този свят! Със здраве, и внимавайте някой като думка чутурътъ по 5 пъти на ден, да не удари 5 копчета наведнъж по таблото на реактора, че да пукнем всички от радиация!
  • 17 А леко бе салам

    1 1 Отговор
    Ама ти и в технологиите за оползотворяване на отпадъците си бил много бос! Язъък! Не, че ми приличаш на начетено, но си останал в 20 век по въпроса.. което също не е безнадеждно, поне знаеш, че едно време имаше такъв проблем с радиоактивни отпадъци, това че проблемът е решен технологически и практически, е нормално да не знаеш, защото родшилднята те бомбардира с информация, относно това, как няма да стане.. язъък. .
Новини по държави: