Отидете към основна версия

2 015 13

Обрат. Италия пусна мигранти в Сицилия

  • италия-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • сицилия-
  • матео салвини

Датски товарен кораб, превозващ спасени край Либия мигранти, получи разрешение да акостира в Подзало

Снимки: БТА/АР

Датският товарен кораб "Александер Мерск", превозващ 108 спасени край брега на Либия мигранти, получи разрешение от италианския вътрешен министър Матео Салвини да акостира в пристанището Подзало в Сицилия, предаде AFP.

Късно снощи корабът влезе в пристанището с помощта на влекач. "Александер Мерск" промени маршрута си в петък, за да се притече на помощ на 113 души край брега на Либия. В събота петима от тях - четири деца и бременна жена, дебаркираха в Сицилия.

Датският министър на имиграцията и интеграцията Ингер Стьойбер съобщи, че ще изпрати писмо на италианския вътрешен министър Матео Салвини, в което ще го прикани да съдейства, за да не остават мигрантите на кораба. "Тези мигранти са тръгнали към Италия и затова Италия трябва да ги приеме", каза Стьойбер.

Салвини, който е вицепремиер и лидер на крайнодясната партия Лига, отново заяви, че повече няма да приема в италианските пристанища кораби на неправителствените организации, които спасяват мигранти.

За първи път търговски кораб се намеси, за да помогне на бедстващи мигранти по молба на италианската брегова охрана, но след това бе блокиран близо до италианско пристанище в очакване на инструкции от италианските власти.

"Ние ще приемем тези хора с обичайната си хуманност", заяви кметът на Подзало. "Днес е важен ден, защото показахме, че солидарността е все така силна", добави той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: