Last news in Fakti

25 Юни, 2018 13:35 2 795 23

Не ни казвайте какво да правим с мигрантите

  • франция-
  • италия-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • лайфлайн-
  • натали лоазо-
  • шенген

Френски министър заяви, че Италия не може да определя политиката на съседите си

Не ни казвайте какво да правим с мигрантите - 1
Снимки: БТА/АР

Френският министър по европейските въпроси Натали Лоазо каза, че международното право задължава Италия да позволи на мигрантите от спасителния кораб "Лайфлайн" да бъдат приети в италианско пристанище и че Рим не може да казва на Париж как да се държи, предаде Reuters.

С повече от 230 мигранти на борда корабът "Лайфлайн" е блокиран в международни води в Средиземно море. Това е вторият спасителен плавателен съд, който изпитва последиците от дълбокото разделение в Европа по въпроса как да се разпределят бежанците и икономическите мигранти.

Трудната ситуация продължава, след като в неделя европейските лидери не можаха да намерят решение на мигрантската криза, която отслаби единството на ЕС, заплашва да разбие управляващата коалиция в Германия и подкопа Шенгенската зона за свободно движение.

Не ни казвайте какво да правим с мигрантите

Преди мини срещата на ЕС в неделя Рим обвини Еманюел Макрон в "арогантност", а вътрешният министър Матео Салвини призова френския президент да покаже "щедрост" в имиграционната си политика.

"Френското великодушие не може да бъде поставяно под въпрос от никого и Салвини, който затваря пристанищата си, не е човекът, който ще дава урок на Франция", каза Лоазо по телевизия France 2.

Министърът каза, че Европа трябва да направи повече, за да помогне на страните членки като Италия и Гърция, където мигрантите, бягащи от войни, бедност и преследване, най-често стъпват на европейска земя.

Не ни казвайте какво да правим с мигрантите

Тя обаче допълни, че международното право казва ясно къде трябва да бъде приет "Лайфлайн": "Акостирате в най-близкото пристанище. Най-близкото пристанище е в Южна Италия. Това не устройва всички, но така гласи международното право", заяви Лоазо.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кирил

    57 3 Отговор
    Корабите са наети от германски НПО.да си го карат в германия.италив не е длъжна
  • 2 Шабиха

    54 4 Отговор
    ФРАНЦИЯ ГОВОРИ ЗА МЕЖДУНАРОДНО ПРАВО, СЛЕД КАТО ИЗБОМБИХА И УБИХА КАДАФИ БЕЗ РЕЗОЛЮЦИЯ И В РАЗРЕЗ С ВСЯКАКВО ТАКОВА ?!?
    Прочее, точно Кадафи задържаше черната паплач. Това е не наглост, ами не знам какво...
  • 3 ПЕНКО

    39 1 Отговор
    ЛОАЗО Е НАСЛЕДНИК НА ТЕЗИ ,КОИТО ИЗБИВАХА ВИЕТНАМСКИЯ НАРОД /ПРЕДИ ДА ГИ СМЕНЯТ САЩ/ И В ДОСТА БРИЗКО ВРЕМЕ ИЗСТРЕЛЯХА СТОТИЦИ РАКЕТИ ПО НЕЗАВИСИМА ЛИБИЯ ,А ПОСЛЕ СЕ БЪРКАХА В НЕЗАВИСИМА СИРИЯ !!!
  • 4 no name no face no number

    35 1 Отговор
    Дано Италия удържи грубият френски натиск. Ако аз съм премиер ще почистя тази красива страна от тази паплач. На корабите и обратно, а щом бабое..а си ги харесва да си ги взима о опитомява. Ясно се вижда , че има нации като ромите , които и след 20 века пак ще са си същите. Така , че няма нужда ЕС да внася повече престъпници имаме си в изобилие
  • 5 Ти да видиш

    30 0 Отговор
    Бе то май само мъже виждам с доста нагли физиономии,деца,жени-няма,или това са поредните терористи или жените и децата им имат по големи „топки” от тях
  • 6 Знаещ

    25 0 Отговор
    Защо този бездетен и.иот не ги върне обратно откъдето са дошли. Това е единственото правилно решение. Почти цяла Африка е бедна. Няма как да я приемем цялата в Европа. Просто няма място. И без това в много европейски градове не се трае от мюслита и други черни.

    Коментиран от #10

  • 7 Azazel

    6 1 Отговор
    Факт е, че международното право задължава Италия да ги приеме, поне докато местния съд се произнесе ще им предостави ли статут или ще ги отпрати и популисткото правителство там не може просто така - да реши, че вече няма да ги приема, без това да доведе до сериозни правни последствия за страната. Но факт е и, че международното право по отношение на бежанците е безвъзвратно остаряло и не отразява съвременните реалности, така че вместо да влизат в излишни спорове и да губят време, всички заинтересовани страни (в т.ч. и ние) трябва да седнат и да го пренапишат.
  • 8 Сталин

    7 0 Отговор
    Французите да си затварят устата шото тия италианците само за да не е на френското няма да ги пуснат
  • 9 НАТО ВЕЦ

    8 0 Отговор
    Е колко да е близко най-близкото пристанище? Колкото е до Южна Италия, толкова е и до Тунис.
  • 10 Azazel

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Знаещ":

    Защото, неЗнаещ, международното право не е толкова просто, колкото теб и близо 150 държави, в т.ч. и изброените, сме подписали КОНВЕНЦИЯ ЗА СТАТУТА НА БЕЖАНЦИТЕ, в която ясно посочва как трябва да се процедира в подобни случаи. И не може една държава, просто ей така, един ден да реши, че тя вече няма да я спазва в тези ѝ части, които не са ѝ изгодни. Това е точно като един водач на автомобил един ден да реши, че вече няма да спазва тези правила на движението, които не му харесват... А, ако сега смяташ да кажеш "е, да, ама тези не са бежанци, а икономически мигранти", ще ти кажа - да, може би си прав, но това не го решаваш ти "на око", а има специална процедура, която го установява и докато тя тече, кандидатите за убежище трябва да бъдат настанени в бежански лагер. Няма как да бъдат върнати там, откъдето идват, преди да им разгледат молбите за убежище/хуманитарен статут. Представи си все едно преди 1989 г. някой бежанец от комунистическия режим в България да се добере до Италия или Франция и те да го върнат в България, докато му разглеждат молбата за убежище...

    Коментиран от #15

  • 11 кво става

    12 0 Отговор
    Какви са тия бежанци бе, само мъже, една жена няма, да не са гей банда?

    Коментиран от #14

  • 12 ха ха ха

    9 1 Отговор
    ми прибирайте си ги като ги искате бе, Италия не иска повече чернилки ...
  • 13 гоол

    8 1 Отговор
    То в африканска Франция има ли бели, ако има те са джендъри и тези чернилки ще им са от полза.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Да ама не

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "Azazel":

    Стотици хиляди африканци всеки ден "просто ей така", решават да се преместват и настаняват в Европа." Просто ей така' тези нахално неудържимо нахлуващи хиляди вече стъпкват и разкъсват КОНВЕНЦИЯ ЗА СТАТУТА НА БЕЖАНЦИТЕ. Миграционният резервоар на практика е безкраен и колкото и да се репчат разни макроновци и и меркелици на старото международно право започва му се вижда края
  • 16 русенец

    9 0 Отговор
    То само мъжки маймуни, защо няма снажни нигерийки, страстни арабки с екзотични очи и носове? Ако ще приемаме, то нека да са само жени, ние ще се погрижим да раждат матови деца със сини очи. Пък мъжете им да се разработят и като превърнат страните си от кочини в рай, ще им ги върнем заедно с новото поколение синеоки негри и араби.

    Коментиран от #23

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Биде

    6 0 Отговор
    Абе това френско недоразумение що не вземе да се гръмне???!!! Не се ли препълни тая европейска земя със знайна и незнайна сган,която имайки предвид особеностите на възпроизвеждането си скоро ще ни направи малцинство.Цялата камара „хуманитарни” неправителствени организации, лекари без граници и много други се финансират от Америка и едничката цел е това ново преселение на народите да продължава. Ние сме човечни, спазваме международни споразумения, но всяка глупост си има край и мигрантите най- накрая трябва да го проумеят!!! Така, че браво на Италия и дано всички страни последват примера й, ако им е останал малко разум!!!
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Усмивката

    0 0 Отговор
    В смисъл....дали не е това което си мисля?!
  • 23 Усмивката

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "русенец":

    Синеок.Добра стратегия за развитие .Сподели с Огнян Минчев
Новини по държави: