Отидете към основна версия

4 015 18

Лидерите от ЕС се споразумяха за мигрантите

  • ес-
  • мигранти-
  • документ-
  • бежанци-
  • брюксел-
  • споразумение

Бежанците не трябва сами да избират в коя страна да останат, заяви Меркел

Снимка: БТА/ AP

След продължили повече от 10 часа преговори в Брюксел, държавните и правителствените ръководители от Европейския съюз постигнаха споразумение по заключителния документ от срещата, включително и по горещата тема за миграцията. Това обяви рано в петък сутрин председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

След срещата полският премиер Матеуш Моравецки обясни, че бежанците на територията на Стария континент ще бъдат разселвани "на доброволна основа". Моравецки определи това като "добър компромис". Испанският премиер Педро Санчес от своя страна заяви, че ще бъдат отпуснати повече средства за справяне с миграцията.

"Италия вече не е сама след тази среща на върха", заяви италианският премиер Джузепе Конте. Първоначално той блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха на ЕС по всичките теми от дневния ред заради разногласия относно решаването на миграционната криза. Той отбеляза, че страната му ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си.

"Победи европейското сътрудничество. Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Трябва да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", отбеляза френският президент Еманюел Макрон, предаде Нова телевизия.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че пристигащите в Европа мигранти не трябва сами да избират в коя страна да останат. Меркел добави, че страните от ЕС искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба (Фронтекс) и да заделят средствата за втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците.

Лидерите на ЕС се споразумяха още да продължат икономическите си санкции срещу Русия с шест месеца - до края на януари 2019 г. Причините - анексирането на украинския полуостров Крим и подкрепата на Москва за бунтовниците, сражаващи се с правителствените войски в Източна Украйна.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: