Last news in Fakti

29 Юни, 2018 19:00 2 505 9

ЕС дава зелена светлина на Албания и Македония

  • ес-
  • албания-
  • македония

Преговори за членство могат да стартират през 2019 г.

Лидерите на страните от ЕС са постигнали съгласие за започването на преговори за членство с Македония и Албания през 2019 г. съобщи „Ройтерс“.

На срещата на върха е била одобрена позицията след срещата на външните министри от общността. Те стигнаха до позицията за преглед на постиженията на двете страни до юни 2019 г. и евентуални варианти за стартиране на преговори.

Решението се разглежда като даване на позитивен сигнал на страните от Западните Балкани. В същото време от ЕС ще очакват и прилагането на допълнителни реформи.

Предстоят още преговори с правителствата и на двете страни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 539

    8 2 Отговор
    И България, и Гърция, и Албания имат политически и икономически интерес съседната им държава "Република Северна Македония:" да бъде в общ с тях военно-политически и икономически съюз. Затова пожелаваме успех на Заев и Ципрас за окончателно разрешаване на спорния помежду им въпрос за името.
    За демократичен свят, впрочем, този спор изглежда непонятен с неговата времева неадекватност, тъй като всяка Балканска държава влага в него различно историческо съдържание. За Гърция Македония е част от нейната антична история, За България Македония е географско име, придобило историческа стойност в епохата на нейното Възраждане във връзка с борбите за национално обединение. За днешната Република Македония това име има екзистенциално значение, тъй като чрез него Тито през 1944 г. се опита да създаде на база на българския етнос една нова, несъществувала до тогава Балканска национална идентичност и държавност. Ето защо най-логично и приемливо за всички бе името "Нова Македония".
    В крайна сметка не името дава съдържание на един субект, а субектът изпълва със съдържание името ! Стига субектът да не изпълва името с фалшиво съдържание, като се представя под чужда самоличност, какъвто бе случая с манипулативната комунистическа политика на ЮгоКоминтерновската доктрина.
    Скопските политици и общественост трябваше отдавна да осъзнаят, че вече живеят в друго време - в 21 век и в друг свят, в които комунистическите доктрини са тотално разобличени. И ако искат тяхната държава да б

    Коментиран от #2, #4

  • 2 539

    9 0 Отговор

    До коментар #1 от "539":

    И ако искат тяхната национална идентичност и държава да бъдат възприемани на сериозни и изобщо да просъществуват, следва да ги градят единствено и само върху историческата истина, че те са създадена след 1944 додина !

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Румяна Костова

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "539":

    Не мисля,че скоростното тичане,Македония на всяка цена да бъде приета в НАТО, е с цел да имат България, Гърция и Албания икономически и политически интерес.Македонците никога не са имали суверенност,но със влизането в тази коалиция тотално се отказват от нея.В пакета ,,Да те пази НАТО " освен,че ти поднасят ценоразпис за тази услуга ,ти отнемат и правото за самостоятелни политически решения.
  • 5 Реалист1

    2 0 Отговор
    Да им е честит на ЕС новия пазар на стоки второ качество. И на НАТО новия членски внос, макар и неголям
  • 6 М.Петров

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Трябва да познаваш добре историята, за да не пишеш глупости.
  • 7 Mitko

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Абе Асане тва виц ли беше:))
  • 8 чалма тв

    0 0 Отговор
    албания в ЕС ,това ще е много тъпо, тези не са за Европа, а да стоят в тяхната кочина алахакбаловска.
  • 9 ЕХА

    0 0 Отговор
    цял свят е НАТО, и когато нямат врагове ще започнат да трепят един друг, като стана с Кипр, и ноту само гледаше отстрани и изми ръцете.
Новини по държави: