Отидете към основна версия

1 626 12

Македонците зад граница: Бойкот на референдума

  • македония-
  • референдум-
  • бойкот-
  • македонци-
  • ес

Македонската диаспора не е съгласна с новото име на страната

Снимка: БТА/ AP

Скопското електронно издание МКД публикува изявление на „Обединена македонска диаспора“, най-голямата организация на македонците, живеещи извън пределите на родината си, в което призовава за бойкот като единствен „достоен“ отговор на референдума за името.

„Ние сме против референдум за промяна на конституционното име и затова подкрепяме и се присъединяваме към кампанията на глобалното неполитическо движение "Ние сме Македония" за бойкот на референдума, насрочен за 30 септември“, съобщи ОМД.

„Вчера (30 юли), по незаконен начин председателят на парламента Талат Джафери обяви консултативен референдум с 68 гласа „за“ и без нито един глас „против“ или „въздържал се“. Управляващият блок на СДСМ, ДСИ и БЕСА, в отсъствието на депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, прие въпроса за референдума, който гласи: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО чрез приемането на договора между Република Македония и Република Гърция?".

„Така зададеният въпрос е неприемлив поради манипулативния характер, който прикрива истинския резултат от споразумението с Гърция, включващ промяна на името на Република Северна Македония и заличаване на македонската история и уникалност. В същото време, липсата на опозицията и експертната общественост при приемането на въпроса за референдума, както и консултативния характер на референдума, който позволява политически произвол, независимо от общественото мнение, засягат законовите и демократични стандарти на страната", се казва в изявлението от ОМД, предаде „Фокус“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: