Last news in Fakti

31 Юли, 2018 13:07 1 610 12

Македонците зад граница: Бойкот на референдума

  • македония-
  • референдум-
  • бойкот-
  • македонци-
  • ес

Македонската диаспора не е съгласна с новото име на страната

Македонците зад граница: Бойкот на референдума - 1
Снимка: БТА/ AP

Скопското електронно издание МКД публикува изявление на „Обединена македонска диаспора“, най-голямата организация на македонците, живеещи извън пределите на родината си, в което призовава за бойкот като единствен „достоен“ отговор на референдума за името.

„Ние сме против референдум за промяна на конституционното име и затова подкрепяме и се присъединяваме към кампанията на глобалното неполитическо движение "Ние сме Македония" за бойкот на референдума, насрочен за 30 септември“, съобщи ОМД.

„Вчера (30 юли), по незаконен начин председателят на парламента Талат Джафери обяви консултативен референдум с 68 гласа „за“ и без нито един глас „против“ или „въздържал се“. Управляващият блок на СДСМ, ДСИ и БЕСА, в отсъствието на депутатите от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, прие въпроса за референдума, който гласи: „Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО чрез приемането на договора между Република Македония и Република Гърция?".

„Така зададеният въпрос е неприемлив поради манипулативния характер, който прикрива истинския резултат от споразумението с Гърция, включващ промяна на името на Република Северна Македония и заличаване на македонската история и уникалност. В същото време, липсата на опозицията и експертната общественост при приемането на въпроса за референдума, както и консултативния характер на референдума, който позволява политически произвол, независимо от общественото мнение, засягат законовите и демократични стандарти на страната", се казва в изявлението от ОМД, предаде „Фокус“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 смях

    4 12 Отговор
    Руснаците не разбраха, че колкото пари и да наливат Северна Македония ще стане част от НАТО и ЕС. Дори сърбите ще се ориентират към Европа. Просто алтернативата е да живеят като скотове в задгранична руска губерния.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 голем смех

    11 2 Отговор

    До коментар #1 от "смях":

    Ние като сме и у двете та живеем много добре я се разходи по селата и виж как хората гладуват , там където са останали хора за такива като тебе БЕЛЕНЕ

    Коментиран от #3, #10

  • 3 гост

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "голем смех":

    македония и сърбия са още по-зле от нас, да не говорим за албания, босна, косово. Там ни имат за много напреднали и богати (не се бъзикам).
  • 4 Кирил

    4 2 Отговор
    Най голям упадък е Сърбия,каква беше,каква мизерия е сега.

    Коментиран от #6

  • 5 Дон Сесар

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "смях":

    Никола Груевски, че беше диктатор беше. Но беше против маневрите, които прави Зоран Заев с цел приемане на Македония в ЕС и НАТО. Груевски беше свален от власт,защото не беше подлога на Запада, а на Путин.

    Коментиран от #7

  • 6 гост

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "Кирил":

    Сърбия винаги е била упадък. Югославия беше хубава, но Югославия е 6 държави, не само Сърбия. Сърбия беше по-изостанала и от Словения, и от Хърватия.
  • 7 гост

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Дон Сесар":

    Груевски е подлога на Белград. Никой македонски политик не мрази българите повече от него.

    Коментиран от #8

  • 8 македонац

    1 4 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    КОМУНИСТИТЕ ЗАД ГРАНИЦА ПОЧНАХА ДА ВИЯТ КАТО ВУК.
    НЕМА КОМУНИСТ,НЕМА ПРОБЛЕМИ!!!!!

    Коментиран от #9

  • 9 ДА БИДЕ НОВА МАКЕДОНИЯ

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "македонац":

    ЧЕ НА НОВА ЗЕЛАНДИЯ ЩО И Е БРЕ?
  • 10 Дони

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "голем смех":

    Хора като теб наистина трябва да бъдат разследвани за насаждане на омраза към нормално мислещите.Само дърти комунисти милеят още за Белене..
  • 11 Алекандър Македонски

    0 0 Отговор
    Македония сирачето на балканите.Между сиртаки с навеждане и руска рулетка ще си останат на албанския вариант.
  • 12 Непознат

    0 0 Отговор
    До гост,и кое ни е по напредналото от Македония и Сърбия пълни глупости
Новини по държави: