Отидете към основна версия

3 330 4

Вучич готви катастрофален договор с Косово

  • сърбия-
  • косово-
  • опозиция-
  • вучич-
  • договор-
  • катастрофален

Опозицията в Сърбия е притеснена

Снимка: БТА/ AP

Лидерът на Сръбската народна партия (СНП) Вук Йеремич заяви в сряда, че опозиционният Съюз за Сърбия ще бъде формиран в началото на септември и че първото голямо предизвикателство, с което той ще се заеме, е Косово, тъй като управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП) се подготвя да подпише катастрофален договор, с който ще се даде правото на Прищина да стане членка на ООН, предава македонският „Фокус“.

„За да бъде работата още по-лоша, на масата за преговори е сложена размяна на територии и ново прекрояване на границите, според което Прешевската долина ще бъде дадена на самопровъзгласилата се страна Косово, което покрай останалото ще стане и членка на ООН“, заяви Йеремич в ефира на телевизия Н1.

„Не съществува държава, която е готова да промени своята граница в мирно време. Това е много опасен прецедент, тъй като утре някой ще поиска друга промяна на границите – например в Санджак или кой знае къде“, предупреди политикът, който е и бивш министър на външните работи в правителствата на Вук Драшкович и Мирко Цветкович в периода 2007-2012 година, предаде „Фокус“.

Що се отнася до бъдещата коалиция на опозиционните партии – Съюзът за Сърбия, той посочи, че „не става въпрос за антиевропейска консервативна коалиция, както някои си мислят“ и посочи, че Народната партия не е против Европа, а е за „изграждане на общество в Сърбия, което би изглеждало така, както днес изглеждат модерните европейски общества“. В отговор на въпрос дали Съюзът за Сърбия подкрепя членството на страната в ЕС, Йеремич заяви, че Блокът иска да изгради силни институции и че държавата трябва да достигне европейските стандарти.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: