Отидете към основна версия

1 369 2

Талибаните искат смърт за окупаторите в Афганистан

  • талибани-
  • афганистан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Талибаните призоваха афганистанците да рушат чужди военни бази и да убиват западните окупатори, предаде Ройтерс. Призивът е в отговор на скандалното разкритие, че американски военни горили копия на Корана в Баграм. Новината отприщи вълна от протести в цялата страна и изостри анти-американските настроения. „Смърт за Америка“ скандираха недоволните. В Кабул младежи хвърляха камъни по полицията. Има и жертви. 

„Нашите смели хора трябва да се прицелят във военните бази на нашественическите сили и техните военни конвои“, се казва в електронно съобщение, разпространено от говорителя на бунтовниците Забихула Муджахид.

По отношение на чуждите военни талибаните са категорични: „Трябва да ги убиваме, да ги бием и да ги залавяме, за да им дадем урок никога да не дръзват да поругават свещения Коран отново“.

Вече трети ден в страната протестите на стихват. Най-големите протести бяха в Джалалабад, където шестима бяха застреляни, а десетки ранени. Стотици студенти от града обявиха, че отказват мирния план на САЩ и заплашиха да минат на страната на „джихад“, ако бъде подписано споразумение с Вашингтон.

Американското посолство в Кабул е евакуирано.

Скандалът с горенето на свещената за мюсюлманите сериозно ще затрудни опитите на американците и НАТО да спечелят симпатиите на афганистанците, както и да докарат талибаните да седнат на масата за преговори за мир. Чуждите военни ще се оттеглят до края на 2014 година.

За мюсюлманите поругаването на Корана е едно от най-големите престъпления.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини