Last news in Fakti

21 Февруари, 2012 21:57 2 556 2

Аутодафе на Корана в Афганистан

  • афганистан-
  • коран-
  • сащ-
  • талибани
Аутодафе на Корана в Афганистан - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В нов скандал се забъркаха американските военни в Афганистан – този път обект на гавра бе Коранът. Чуждестранните униформени бяха обвинени, че горят копия на свещената за мюсюлманите книга. Шокиращата новина моментално изкара протестиращи пред базата на САЩ в Баграм, предаде „Евронюз”.

Около 2000 души се събраха пред военния комплекс, а хеликоптери се опитваха да ги разпръснат със сигнални ракети. Тълпата скандираше анти-американски лозунги. Един човек е ранен, а петима са задържани при протеста, допълва Би Би Си, а също и за използването на гумени куршуми от страна на американците.

Подобни инциденти с Корана и религията са завършвали зле в Афганистан. Ето защо мерките за сигурност в цялата страна са затегнати.

Ръководителят на мисията ISAF генерал Джон Алън разпореди незабавна проверка.„Взимаме мерки, за да осигурим подобно нещо да не се случва никога отново”, заяви той.

Експерти твърдят, че това силно ще навреди на двустранните отношения между Кабул и Вашингтон, а общественото недоволство започва да ескалира.

По-късно секретарят по отбраната на САЩ Леон Пенета се извини официално на афганистанския народ. „Тези действия не представляват вижданията на армията на САЩ”, заяви Пенета и увери, че американската армия уважава религиозните практики на афганистанците „без изключение”. Той бил уведомен за „неправилното третиране на религиозните материали” в Баграм.

Твърди се, че военните изгорили конфискувани „материали”, чрез които  заподозрени затворници си разменяли съобщения. Все още не е ясно защо се е стигнало до решението книгите да бъдат унищожени.

Преди седмици скандално видео в YouTube разбуни духовете и очерни армията на САЩ. Клипът показва как американски войници се гаврят с трупове на талибани, уринирайки върху тях.

Афганистанският президент Хамид Карзай остана възмутен от аутодафето, а талибаните реагираха със съобщение, че са много засегнати, както и всички мюсюлмани по света.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 каролина

    0 1 Отговор
    смърт за америка
  • 2 ей

    1 0 Отговор
    я па таа!